Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen vaatii aktiivimallin purkamista vaativan kansalaisaloitteen hyväksymistä. Pekonen jätti eilen asiasta vastalauseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön, jossa hallituspuolueet esittävät 140 944 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen hylkäämistä.

–  Aktiivimalli on osoittautunut epäoikeudenmukaiseksi massaleikkuriksi, joka rankaisee ihmisiä työttömyyden tai jopa sairauden perusteella, kasvattaa toimeentulotukimenoja ja aktivoinnin sijasta pahentaa sosiaaliturvajärjestelmän byrokratialoukkuja, Pekonen sanoo.

Valiokunnan mietinnössä vedotaan aktiivimalliin tehtyihin ja suunnitteilla oleviin korjauksiin, mutta Pekonen ei katso näiden ratkaisevan keskeisiä ongelmia. Vastalauseessaan hän nostaa esiin esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, ikääntyvien ja osatyökykyisen hankalan aseman sekä alueellisen epätasa-arvon.

– Arvion mukaan noin 27 000 henkilöä työttömistä on todellisuudessa kokonaan työkyvyttömiä. Nämä henkilöt ovat kuitenkin aktiivimallin piirissä eli heidän sosiaaliturvaansa leikataan sairastamisen takia, Pekonen ihmettelee.

Pekosen mukaan mahdolliset aktiivisuusehtoon tehtävät laajennukset eivät ratkaise sitä ongelmaa, että “aktiivisuutta” edellytetään myös henkilöiltä, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta osallistua palveluihin tai tehdä töitä.

– Kun kansalaisaloitteesta äänestetään täysistunnossa, jokainen edustaja voi itse miettiä onko oikeudenmukaista, että jopa työkyvyttömien perusturvaa leikataan kuukaudesta toiseen. Halutaanko, että tämä käytäntö jatkuu vai tehdäänkö se mikä on oikeus ja kohtuus, Pekonen kysyy.