DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen: Aktiivimalli voidaan vielä purkaa – kansalaisaloitteen hyväksyminen olisi oikeus ja kohtuus

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen vaatii aktiivimallin purkamista vaativan kansalaisaloitteen hyväksymistä. Pekonen jätti eilen asiasta vastalauseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön, jossa hallituspuolueet esittävät 140 944 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen hylkäämistä.

–  Aktiivimalli on osoittautunut epäoikeudenmukaiseksi massaleikkuriksi, joka rankaisee ihmisiä työttömyyden tai jopa sairauden perusteella, kasvattaa toimeentulotukimenoja ja aktivoinnin sijasta pahentaa sosiaaliturvajärjestelmän byrokratialoukkuja, Pekonen sanoo.

Valiokunnan mietinnössä vedotaan aktiivimalliin tehtyihin ja suunnitteilla oleviin korjauksiin, mutta Pekonen ei katso näiden ratkaisevan keskeisiä ongelmia. Vastalauseessaan hän nostaa esiin esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, ikääntyvien ja osatyökykyisen hankalan aseman sekä alueellisen epätasa-arvon.

– Arvion mukaan noin 27 000 henkilöä työttömistä on todellisuudessa kokonaan työkyvyttömiä. Nämä henkilöt ovat kuitenkin aktiivimallin piirissä eli heidän sosiaaliturvaansa leikataan sairastamisen takia, Pekonen ihmettelee.

Pekosen mukaan mahdolliset aktiivisuusehtoon tehtävät laajennukset eivät ratkaise sitä ongelmaa, että “aktiivisuutta” edellytetään myös henkilöiltä, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta osallistua palveluihin tai tehdä töitä.

– Kun kansalaisaloitteesta äänestetään täysistunnossa, jokainen edustaja voi itse miettiä onko oikeudenmukaista, että jopa työkyvyttömien perusturvaa leikataan kuukaudesta toiseen. Halutaanko, että tämä käytäntö jatkuu vai tehdäänkö se mikä on oikeus ja kohtuus, Pekonen kysyy.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018