Vasemmistoliiton kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Hanna Sarkkinen on tyytyväinen siihen, että eduskunta sitoutuu viemään Ei myytävänä –kansalaisaloitteen tavoitteita eteenpäin. Talousvaliokunta on tänään antanut yksimielisen mietinnön, joka edellyttää valtioneuvoston nimittävän asiantuntijaryhmän valmistelemaan viipymättä tarvittavat säädösmuutokset vammaisten henkilöiden osallisuuden ja oikeussuojakeinojen vahvistamiseksi.

– Aloitteen tarkoituksena on lopettaa huutolaisuutta muistuttava nykyinen kilpailutusrumba vammaisten asumisessa ja jokapäiväiseen elämään liittyvissä palveluissa. On itsemääräämisoikeutta loukkaavaa, että kilpailutuksen kohteena olevat ihmiset eivät pääse päättämään omasta asumisestaan ja omista tärkeistä hoitosuhteistaan, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen kiittää muita eduskuntaryhmiä sitä, että kansalaisaloitetta ei haudattu teknisiin muotoseikkoihin vedoten, kuten hallituspuolueet tekivät maksutonta toisen asteen koulutusta ajaneen aloitteen kohdalla tällä viikolla. Talousvaliokunnan mietinnön mukaan aloitteen tavoitteen toteuttamiseksi vaadittavat lainsäädäntömuutokset valmistellaan yhteistyössä aloitteen ja vammaisjärjestöjen edustajien kanssa ja tuodaan eduskunnalle mahdollisimman pian.  

– Vammaisten oikeudet eivät voi jäädä odottamaan sote-uudistusta vaan uudistukset tulisi saada voimaan mahdollisimman pian riippumatta tulevasta hallituspohjasta ja sote-uudistuksen kohtalosta, Sarkkinen sanoo.

Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamista vastustavan Ei myytävänä –kansalaisaloitteen allekirjoitti 72 059 kansalaista.