DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Kokoomuksen Ruoho: Vapaaehtoisen paluun järjestelmä toimii, mutta on alikäytetty

Kokoomuksen kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Veera Ruoho peräänkuuluttaa toimia vapaaehtoisen paluun järjestelmän käytön lisäämiseksi. Valtiontalouden tarkastusviraston selvityksen mukaan vapaaehtoisen paluun järjestelmä on sinänsä toimiva, mutta liian harva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut käyttää sitä.

”Vapaaehtoisen paluun järjestelmä huolehtii kielteisen päätöksen saaneen puolesta paluun käytännön järjestelyistä. Sen piirissä ulkomaalainen voi saada matkustusasiakirjan, lentoliput ja rahaa elämän jatkamiseen kotimaassaan. Järjestelmä on erittäin toimiva”, Ruoho toteaa.

Valtiontalouden tarkastusviraston selvityksessä on arvioitu vapaaehtoisen paluun järjestelmän toimivuutta. Selvityksen mukaan järjestelmä vähentää viranomaistoimin tehtävän maasta poistamisen kustannuksia. Vapaaehtoisen paluun välittömät kustannukset valtiolle ovat muutamia miljoonia euroja, mutta välilliset valtiontaloudelliset hyödyt ovat huomattavasti suuremmat, mikäli järjestelmää käytetään aktiivisesti.

”Vastaanottokeskuksissa tehtävää neuvontaa vapaaehtoisen paluun järjestelmästä on lisättävä. Välttämättä kaikilla ei ole tietoa järjestelyyn liittyvistä hyödyistä. On selvää, että kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät lähde toimivasta paluujärjestelmästä huolimatta, mutta mitä useampi tuntee järjestelmän, sen parempi”, Ruoho toteaa.

VTV:n selvityksen mukaan hyödyketuki auttaa käteisavustusta tehokkaammin palaajaa sopeutumaan takaisin kotimaahansa. Hyödyketuki voi sisältää esimerkiksi avustamista asunnon, työ- tai koulutuspaikan ja terveydenhuollon palveluiden hankkimisessa. Hyödyketuen enimmäismäärää on korotettu tälle vuodelle.

”Lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneiden ulkomaalaisten palaaminen takaisin kotimaihinsa on koko turvapaikkajärjestelmän toimivuuden näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää. Vapaaehtoisen paluun järjestelmää kehittämällä voidaan tarjota entistä useammalle keino palata takaisin kotimaahan ilman kalliita viranomaisavusteisesti tapahtua palautuslentoja”, Ruoho toteaa.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018