DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

EDUSKUNNAN NAISVERKOSTO: LÄHISUHDEVÄKIVALTAA EI VOI SOVITTAA

Naisverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sdp.)

Lähisuhdeväkivaltaa kokenutta ei saa pakottaa sovitteluun. Väkivaltaa kokenut uhri ei koskaan voi olla sovittelutilanteessa tasa-arvoisessa asemassa tekijän kanssa, siksi sovittelun käyttö lähisuhdeväkivaltarikoksissa on kiellettävä.

Naisiin kohdistuva väkivalta toistuu usein, mutta siitä huolimatta rikos- ja riita-asioiden sovittelu on yleistynyt lähisuhdeväkivaltatapauksissa. Sovittelu antaa kuvan, ettei kyse ole vakavasta rikoksesta.

Vain osa naisiin kohdistuvasta väkivallasta tulee poliisin tietoon. Kynnys viranomaisille ilmoittamiseen on korkea, etenkin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluville, pakolaisnaisille ja paperittomille. Uhri ja tekijä eivät ole tasavertaisessa asemassa etenkään, jos uhri on haavoittuvassa asemassa esimerkiksi vammaisuuden tai oleskeluluvan voimassaolon perusteella. Sovittelutilanteissa uhrit eivät useinkaan saa riittävästi tukea ja apua.

Kansainväliset ihmisoikeussopimuksia valvovat elimet ovat toistuvasti puuttuneet Suomen korkeisiin naisiin kohdistuvan väkivallan lukuihin sekä tehottomiin toimiin sen suhteen. Euroopan tasa-arvoinstituutin arvion mukaan naisiin kohdistuva väkivalta maksaa Suomelle yli 2 miljardia euroa vuodessa. Väkivalta ei kuitenkaan ole vain taloudellinen kysymys vaan ennen kaikkea ihmisoikeuskysymys.

Lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopuminen osoittaisi, että valtio kantaa vastuunsa naisiin kohdistuvien väkivallantekojen ehkäisemisessä, kuten kansainvälinen Istanbulin sopimus edellyttää ja useat suomalaiset naisjärjestöt vaativat.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018