Vaalikauden viimeinen lisätalousarvio on tänään ollut eduskunnan keskusteltavana. Lisätalousarviossa esitetään lisämäärärahaa vanhustenhoitoon ja erityisesti sen valvontaan. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi iloitsee lisäpanostuksista, mutta ihmettelee panostusten kohdistumista henkilöstöresursseihin valvonnassa varsinaisen hoitotyön sijaan.

– Valitettavasti palveluntuottajien asenteissa ja omavalvonnassa on ollut paljon huomautettavaa. Siksi on hienoa, että tähän lisätään voimavaroja. On kuitenkin vastuutonta kohdistaa kaikki voimavarat valvontaan, kun varsinaisena ongelmana on ollut liian alhainen hoitajamitoitus. Sen lisäksi, että hoitajamitoituksen tulee olla 0,7, myös hoidon ja hoivan laatukriteereitä tulee päivittää. Tarvitsemme nyt lisäpanostuksia, jotka korjaavat vanhustenhoidossa esiintyneet ongelmat, Rehn-Kivi sanoo.

– Jotta yhteiskuntamme toimisi, meidän on pystyttävä luottamaan siihen, että kaikki vanhustenhoidossa toimivat palveluntuottajat noudattavat laadittuja sääntöjä. Toimijoiden on meneteltävä hyvinvointiyhteiskunnan eettisten sääntöjen ja lain mukaisesti. Hoitoa tarvitsevilla on erilaisia tarpeita – kevyempiä tai painavampia – mutta tätä varten tarvitaan auttavia käsiä, kuuntelevia korvia ja tarkkailevia silmiä. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että resurssit kohdistetaan turvaamaan riittävät ja ammattitaitoiset henkilöstöresurssit, Rehn-Kivi sanoo.