DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Sote-uudistus puhutti eduskuntaa kyselytunnilla

Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta

Sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun liittyvät kysymykset hallitsivat eduskunnan kyselytuntia torstaina 28.2.

Ensimmäisenä kysyneen sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän mukaan hallituksen sote-uudistus ei vastaa ihmisten odotuksiin. Halllituksen esitys ja ”erityisesti kokoomuksen hellimä markkinamalli” johtavat Ojala-Niemelän mukaan paljon sote-palveluja tarvitsevien aseman heikkenemiseen.

Ojala-Niemelä kysyi, miksei hallitus suostu tekemään ”välttämättömiä, asiantuntijoiden edellyttämiä korjauksia esitykseen”.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) uskoi uudistuksen saavuttavan yhteisesti jaetut tavoitteet, mutta sanoi, ettei uudistuksen pitkä valmistelu ”ainakaan ole ollut omiaan parantamaan tilannetta palveluissa tai henkilöstön asemaa, niihin käytetyistä kehittämiseuroista huolimatta.”

Saarikko vastasi myös esitysten perustuslailliseen arvosteluun:

”Kun ollaan luomassa kokonaan uudenlaista tapaa järjestää ja palveluiden tuotantoon uudenlaista tapaa toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluita, perustuslaillisten edellytysten täyttäminen ei ole ollut helppoa, ja monessa kohdassa voisi olla jälkiviisas. Mutta asenteemme perustuslakivaliokunnan ponsiesityksiä, siis eksakteja vaatimuksia, kohtaan on ollut hyvin kunnioittava, ja näihin on nyt laadittu ratkaisuvaihtoehdot valiokunnan työn tueksi.”

Keskustelu kyselytunnilla jatkui sote-uudistuksen EU-notifikaatiosta (kysymys: ed. Henriksson, r.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijakuulemisista (ed. Parviainen, vihr.), maakuntien rahoituksesta sote-uudistuksessa (ed. Pekonen, vas.) ja uudistuksen käsittelyn perusteellisuudesta (ed. Torvinen, sin.).

Kyselytunnin lopulla kuultiin kysymyksiä myös muista aiheista. Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) kysyi Suomen maahanmuuttopolitiikasta, Sari Tanus (kd.) väsymysoireyhtymän tunnistamisesta ja hoitamisesta, Anne Kalmari (kesk.) sähköveron porrastamisesta ja Sofia Vikman (kok.) nuorten lukutaidon vahvistamisesta.

Koko kyselytunnin voi lukea täysistunnon pöytäkirjasta myöhemmin tänään ja katsoa tallenteena viimeistään perjantaina 1.3.​

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018