DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Vihreiden Olli-Poika Parviainen tulevaisuusselonteosta: Teknologiapolitiikassa ei pidä sortua yltiöoptimismiin

Kuvaaja: Laura Tammisto/Studio Torkkeli

Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen painottaa, että politiikkaa on tehtävä planeetan ja ihmisten parhaaksi eikä teknologia edellä. Parviainen piti Vihreän eduskuntaryhmän ryhmäpuheen eduskunnan keskustelussa tulevaisuusselonteon toisesta osasta, joka käsittelee ratkaisuja työn murroksessa.

Parviaisen mukaan esimerkiksi robotit eivät lähtökohtaisesti vie työtä vaan muuttavat sitä. 

– Työn rakennemuutokset ovat todellisuutta ja teknologiamurros on voimakas, mutta työ itsessään ei ole katoamassa. – – Työelämä ei ole enää yksi raide jota pitkin edetään koulutuksesta työelämään ja eläkkeelle, vaan yhä useammille työura näyttäytyy risteävien polkujen verkostona, jossa mahdollisuudet ja olosuhteet elävät ja muuttuvat ajassa, Parviainen sanoi.

Parviainen peräänkuuluttaa koulutukseen panostamista tärkeänä keinona työn murrokseen vastaamisessa.

– Elinikäisen oppimisen ja koulutuksen rooli kasvaa. Oppimaan oppiminen korostuu. Työn ohessa opiskelua ja uudelleenkouluttautumista on edelleen helpotettava. Yksilöjä ei myöskään saa rangaista siitä jos heidän valintansa eivät kannakaan pitkälle tulevaisuuteen, Parviainen sanoi.

Parviaisen mukaan Suomi tarvitsee laajempaa ja myös eettistä keskustelua siitä, mitä teknologialta oikeastaan haluamme.

– Teknologiapolitiikan ei pidä perustua pelkkiin yltiöoptimistisiin odotuksiin, vaan laajaan analyysiin myös varjopuolista. Tulevaisuusselonteossakin teknologiaan suhtaudutaan paikoin naiivisti, kuvitellen sen ratkaisevan kysymyksiä kuin itsestään. Selonteossa sivuutettiin täysin esimerkiksi eettiset haasteet, jotka liittyvät muun muassa ihmisistä kertyvän datan käyttöön, Parviainen sanoi.

Parviainen varoittaa liiallisesta teknologian varaan nojaamisesta myöskään ilmastonmuutoksen torjunnassa. Loppujen lopuksi kyse on valinnoista, joita teemme.

– Teknologialla voimme mahdollisesti hillitä ilmastonmuutosta, mutta teknologiaan itseensä liittyy laajoja ympäristöhuolia, ja keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi ovat olemassa jo nyt. Ei kannata tuudittautua siihen, että teknologioiden avulla päästöt yhtäkkiä nollataan. Kyse on meidän, ihmisten ratkaisuista ja siitä miten ja millaisia teknologioita hyödynnämme, Parviainen sanoi.

Lue koko puhe verkkosivuilta.

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018