DEBAATTIMEDIA

Victoria Median Politiikkasivut

Vihreiden Pekka Haavisto blogissa: Metsien käytön on oltava ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta kestävää

Kuvaaja: Jussi Hyttinen

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kirjoittaa Vihreässä blogissa metsien roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Haaviston mukaan metsien hakkuut on saatava ilmastonmuutoksen kannalta kestävälle tasolle eli 65–70 miljoonaan kuutioon vuodessa.

– Metsät ovat tehokkain tuntemamme tapa sitoa hiilidioksidia ilmakehästä. Jokaista metsään sitomatta jäävää hiilidioksiditonnia kohden joudumme vähentämään tuon saman tonnin verran päästöjä muualta – energiantuotannosta, liikenteestä ja kulutuksesta. Päästöjen vähentämiseksi vaadittava urakka on riittävän vaikea jo muutenkin. Sitä ei kannata vaikeuttaa heikentämällä hiilinieluja, Haavisto kirjoittaa.

Haavisto esittää blogissa neljä esimerkkiä keinoista metsähakkuiden saamisesta ilmastotyön kannalta kestävälle tasolle:

  •  Valtio voi omissa metsissään näyttää esimerkkiä ilmastoystävällisestä metsänkäytöstä. Metsähallituksen tulostavoitetta pitäisi helpottaa, jotta paineet runsaisiin hakkuisiin vähenisivät. Samalla Metsähallitukselle voitaisiin asettaa tavoite kasvattaa hiilinieluja.
     
  •  Erilaisten puuta käyttävien tehdashankkeiden ilmastovaikutukset olisi huomioitava jo kun tehtaan luvitusta mietitään. Tehtaiden ilmastovaikutukset tulisi aina arvioida ja vain ympäristön ja ilmaston kannalta kestävät hankkeet toteuttaa.
     
  •  Luonnonsuojelun määrärahoja on kasvatettava. Tämän hallituskauden raskaat leikkaukset ovat hidastaneet esimerkiksi Etelä-Suomen metsien suojelua. Metsien suojelu on tärkeää myös retkeilyn ja luontomatkailun vuoksi.
     
  •  Jatkossa metsänomistajan on voitava ansaita myös antamalla metsiensä kasvaa ja sitoa hiiltä. Tämä johtaisi metsien hakkaamiseen vanhempina, jolloin puustoon sitoutunut hiilivarasto säilyisi pitempään ja hakkuissa saataisiin järeämpää ja arvokkaampaa puuta.

– Ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävän metsäpolitiikan luominen on tärkeimpiä tulevaisuuden haasteitamme. Suomi on ja tulee aina olemaan metsien maa. Pidetään hyvää huolta metsistämme. Olemme sen velkaa niille, jotka tämän planeetan meiltä perintönä saavat, Haavisto kirjoittaa.

Lue koko blogi: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2019/03/metsilla-keskeinen-tehtava-ilmastotyossa

YHTEYDENOTOT

Victoria Media/ Kerttu Vali
Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka
Puh/SMS: 040-5563129
email: debaattilehti(@)victoriamedia.fi
Gmail: debaattimedia(@)gmail.com
Yahoo: debaattimedia(@)yahoo.com

Debaattimedia Somessa

Eurovaalit 2019 sivut

Eurovaalit 2019 sivut

Debaattimedian Eurovaaleihin keskittyvät uutiset. Debaattimedia kuuluu Victoria Media nimiseen hankkeeseen.

Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit 2019

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

KUNTAVAALIT2017 SIVUT

Debaattimedian Kuntavaalit 2017 erikoissivut. Kilkkaa kuvasta sivuille.

PRESIDENTINVAALIT 2018

PRESIDENTINVAALIT 2018