Kuvaaja: Jussi Hyttinen

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kirjoittaa Vihreässä blogissa metsien roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Haaviston mukaan metsien hakkuut on saatava ilmastonmuutoksen kannalta kestävälle tasolle eli 65–70 miljoonaan kuutioon vuodessa.

– Metsät ovat tehokkain tuntemamme tapa sitoa hiilidioksidia ilmakehästä. Jokaista metsään sitomatta jäävää hiilidioksiditonnia kohden joudumme vähentämään tuon saman tonnin verran päästöjä muualta – energiantuotannosta, liikenteestä ja kulutuksesta. Päästöjen vähentämiseksi vaadittava urakka on riittävän vaikea jo muutenkin. Sitä ei kannata vaikeuttaa heikentämällä hiilinieluja, Haavisto kirjoittaa.

Haavisto esittää blogissa neljä esimerkkiä keinoista metsähakkuiden saamisesta ilmastotyön kannalta kestävälle tasolle:

  •  Valtio voi omissa metsissään näyttää esimerkkiä ilmastoystävällisestä metsänkäytöstä. Metsähallituksen tulostavoitetta pitäisi helpottaa, jotta paineet runsaisiin hakkuisiin vähenisivät. Samalla Metsähallitukselle voitaisiin asettaa tavoite kasvattaa hiilinieluja.
     
  •  Erilaisten puuta käyttävien tehdashankkeiden ilmastovaikutukset olisi huomioitava jo kun tehtaan luvitusta mietitään. Tehtaiden ilmastovaikutukset tulisi aina arvioida ja vain ympäristön ja ilmaston kannalta kestävät hankkeet toteuttaa.
     
  •  Luonnonsuojelun määrärahoja on kasvatettava. Tämän hallituskauden raskaat leikkaukset ovat hidastaneet esimerkiksi Etelä-Suomen metsien suojelua. Metsien suojelu on tärkeää myös retkeilyn ja luontomatkailun vuoksi.
     
  •  Jatkossa metsänomistajan on voitava ansaita myös antamalla metsiensä kasvaa ja sitoa hiiltä. Tämä johtaisi metsien hakkaamiseen vanhempina, jolloin puustoon sitoutunut hiilivarasto säilyisi pitempään ja hakkuissa saataisiin järeämpää ja arvokkaampaa puuta.

– Ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävän metsäpolitiikan luominen on tärkeimpiä tulevaisuuden haasteitamme. Suomi on ja tulee aina olemaan metsien maa. Pidetään hyvää huolta metsistämme. Olemme sen velkaa niille, jotka tämän planeetan meiltä perintönä saavat, Haavisto kirjoittaa.

Lue koko blogi: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2019/03/metsilla-keskeinen-tehtava-ilmastotyossa