Sosialidemokraattiset Naiset palkitsee vuosittain Risto Rohkea -tunnustuksella miehen, joka on ansioitunut tasa-arvoasioissa. Risto Rohkea -tunnustuksella palkittu rauhanneuvottelija Hussein al-Taee on rauhanvälittäjä ja konfliktinratkaisun ammattilainen, joka työskentelee neuvonantajana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.

”Demarinaiset pitää al-Taeen toimintaa rauhan ja vakauden vahvistamisessa rohkeana ja puheenvuoroja tasa-arvoisen, suvaitsevaisen ja moniäänisen yhteiskunnan puolesta esimerkillisinä”, Demarinaisten puheenjohtaja kansanedustaja Tytti Tuppurainen painottaa. 

Risto Rohkea -tunnustuksen luovuttivat Hussein al-Taeelle Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja Emmi Lintonen ja 2. varapuheenjohtaja Sari Melkko. Lintonen on eduskuntavaaliehdokas Hämeestä ja Melkko EU-vaaliehdokas Kaakkois-Suomesta.

Hussein al-Taee: Presidentti Halosen sanoja lainatakseni ei riitä, että lasikatto rikotaan kerran, vaan se tulee rikkoa niin monta kertaa, että siitä tulee normi.

”Tämä pätee niin tasa-arvon edelläkävijänä tunnetussa Suomessa kuin maissa, joissa naisten asemaa rajoitetaan lainsäädännöllisesti, fyysisesti sekä rakenteellisesti.

Tasa-arvo vaatii lasikattoja rikkovia naisia, mutta myös miehiä, jotka uskaltavat haastaa ympäristöään. Kasvoin lapsena kulttuurissa, jossa naisten rooli oli tiukasti rajattu. Omassa kodissani isäni kuitenkin tiskasi astioita ja imuroi. Mikä tärkeintä, isäni kertoi kotitöistään ylpeänä moskeijassa, vaikka muut miehet nauroivat hänelle. Vanhempani kannustivat myös siskojani opiskelemaan siinä missä meitä poikiakin. Näillä teoilla vanhempani kasvattivat minua tasa-arvoa kannattavaksi ihmiseksi.

Käytän ylpeänä vain yhtä pinssiä, ja se on demarinaisten. Pinssissä lukee: “Hankalat naiset muuttavat maailman.” Uskon pinssin sanomaan, sillä hankalat naiset ovat niitä, jotka saavat aikaan muutoksen, joko ajamalla autoa ensimmäisten joukossa Saudi Arabiassa, riisumalla huivinsa vapauden merkkinä Iranissa tai laittamalla sen päähänsä siellä, missä huivin käyttöä karsastetaan tai yksinkertaisesti opettamalla lapsilleen, että nainen voi olla mitä vaan.”

(Hussein al-Taee Tarjan päivänä 7.3. Facebookissa)

Risto Rohkea -tunnustus luovutettiin nyt 13. kerran

Tunnustuksella palkitaan mies, joka on

  • toiminut esimerkillisesti ja vakaumuksellisesti tasa-arvoisen, suvaitsevaisen ja moniäänisen yhteiskunnan hyväksi
  • osallistunut aktiivisesti kansalaisyhteiskunnan kehittämiseen tasa-arvoisemmaksi
  • henkilönä sosiaalinen, avoin ja ihmisyyttä arvostava

Aiempia Risto Rohkea tunnustuksen saajia ovat olleet muun muassa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi (2018), professori Sixten Korkman (2017) ja arkkipiispa Kari Mäkinen (2016).