Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä huomauttaa, että nyt keskustaa kritisoiva ja muka kovasti taloudesta huolissaan oleva kokoomus ei ole itse kertonut, miten se olisi aikonut omat vaalilupauksenaan rahoittaa.

– Kokoomus halusi vaaliohjelmassaan esimerkiksi pidentää esiopetuksen kaksivuotiseksi, alentaa varhaiskasvatusmaksuja, korvata sisäilmaongelmaiset koulut, nostaa TKI-panostukset 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, luoda nuorille harrastustakuun, korottaa takuueläkkeitä ja lääkekorvauksia, lisätä viranomaisten resursseja, nostaa kehitysyhteistyömäärärahoja ja luoda “tunnin junayhteyksiä” seutukaupunkien välille. Kokoomuksella ei kuitenkaan ollut mitään mallia, miten se olisi lupauksensa rahoittanut. Ehkä tämä olikin lopulta se seikka, joka muodostui hallitustunnustelija Rinteelle ylitsepääsemättömäksi? En tiedä.

Kärnä muistuttaa, että talouden realiteettien huomioiminen on usein mitä suurimmissa määrin nollasummapeliä.

– Nyt on aika arvioida tätä vastuullisesti hallitusneuvotteluissa olevien puolueiden kesken Säätytalolla. Keskustalla on omat kynnyskysymyksensä. Kokoomuksen edustajat saavat sen sijaan tyytyä kiukuttelemaan eduskunnassa.