Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen löytää Rinteen hallitusohjelmasta useita kannatettavia tavoitteita, kuten koulutuksen, vanhuspalveluiden ja terveydenhuollon osalta, mutta ei löydä ohjelman toteuttamiseksi kestävää talous- ja keino perustaa.

–                           Tuleva hallitus laskee ohjelman toteuttamisen paljolti hyviin talousnäkymiin sekä työllisyyden positiiviseen kehittymiseen. Kunnianhimoiset työllisyys- ja taloustavoitteet ovat kuitenkin tyhjän päällä, sillä todelliset keinot tavoitteiden toteutumiseksi puuttuvat, Räsänen toteaa.

–                           Valitettavan mahdollista kuitenkin on, että todellisuuden toteuma ei tule olemaan niin positiivinen kuin Säätytalolla on linjailtu. Hallitus kertoi luopuvansa hallitusohjelmassa luvatuista meno-lisäyksistä, jos työllisyys ei kehity oletetulla tavalla. Sitä ei kuitenkaan kerrottu, missä järjestyksessä luopuminen toteutetaan, Räsänen ihmettelee.

–                           Julkisen talouden pitkäjänteistä kehittämistä ei tulisi nyt laiminlyödä, sillä tulevaisuuden haasteet, kuten ikärakenne ja suhdannemuutokset, pakottavat miettimään nykytilanteessakin vuosia eteenpäin, Räsänen jatkaa.

Oppivelvollisuuden pidentäminen toiseen asteeseen on myös tulevan hallituksen suunnitelmissa.

–                           Valitettavaa on, ettei koulutuspoliittisissa menokohdennuksissa kuunneltu asiantuntijoiden ääntä.

–                           Tarkoituksenmukaisempaa olisi ollut kohdentaa merkittävä rahoitus esimerkiksi perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen ja erityisopetukseen. Jo tällä hetkellä ongelmana on, että toiselle asteelle mennään liian puutteellisin valmiuksin, eikä tätä korjata oppivelvollisuutta pidentämällä, Räsänen painottaa.

Rinteen hallitus aikoo muuttaa juridisen sukupuolen käsitteen sukupuolineutraaleja henkilötunnuksia myöten. Sukupuoli irrotetaan biologisesta ja lääketieteellisestä todellisuudesta ihmisen sisäiseksi kokemukseksi.  Sukupuolen vaihtaminen eriytetään lääketieteellisestä arviosta ja hoidoista henkilön omaan ilmoitukseen ja kokemukseen perustuvaksi.

–                           Tämä tarkoittaa käytännössä myös isyyden ja äitiyden käsitteiden muutosta. Lapsen synnyttävä äiti voisi olla juridinen mies tai juridinen nainen voi olla lapsen biologinen isä. Tässä syrjäytetään lapsen oikeus luonnolliseen ja tasapainoiseen vanhemmuuteen, Räsänen toteaa.