Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on järkyttynyt ruokaviraston juuri julkaistusta eläinten hyvinvoinnin valvonnan tuloksista. Vuoden 2018 raportti kattaa tuotantoeläinten otantatarkastukset, eläinkuljetusten ja teurastamojen tarkastukset sekä epäilyyn perustuvat, kaikkia eläinlajeja koskevat tarkastukset. Valvonta tarkasti Suomen turkistiloista noin viidenneksen. Se havaitsi eläinten hyvinvoinnissa puutteita 37% turkistiloista aiemman vuoden 23%:n sijaan. Raportin mukaan lemmikkieläinten huonoon kohteluun liittyvien eläinsuojelukäyntien määrä oli kasvanut ja eläinten kaltoinkohtelu raaistunut. 

“Ruokaviraston raportti kertoo karua kieltään; välipitämättömyys ja eläinten huono kohtelu on entisestään lisääntynyt. Meillä on maassamme iso asenneongelma, jos eläin nähdään pelkkänä hyödykkeenä ja helposti hylättävänä kertakäyttötavarana”, jyrähtää Pelkonen. 

Lemmikkieläinten kaltoinkohtelun taustalla voi olla välinpitämättömyyden lisäksi sosiaalisia ja mielenterveydellisiä ongelmia. Ihmisen pahoinvoinnin hinnan maksaa liian usein puolustuskyvytön eläin. Lemmikin ottaminen saattaa myös olla nopea päähänpisto, eikä eläimen ylläpidon todelliset kustannukset ja hoidon vaativuus realisoidu lemmikkiä hankkiessa.

“Helsingin poliisin perustama eläinsuojelurikoksiin erikoistunut yksikkö on ollut positiivinen asia eläinsuojelurintamalla. On suotavaa, että tämä toiminta laajenisi koko Suomeen. On myös toivottavaa, että viranomaiset voivat toimia enemmän yhteistyössä, jossa apu tavoittaa ennakoivasti, eikä eläinsuojeluun tulisi tarvetta”, pohtii Pelkonen.

Hallituksen esitys laiksi eläinten hyvinvoinnista valmistui usean vuoden valmistelujen jälkeen, mutta sen sisältämien maakuntauudistukseen liittyvien kytköksien takia paketti jätettiin uuden hallituksen työstettäväksi. Eläinsuojelutahot kritisoivat esitystä valmiiksi vanhanaikaiseksi ja ovatkin ilmaisseet toiveensa, että laki päivitetään pohjoismaiselle tasolle.

“Olemme hukanneet eläinsuojelulain uudistuksen vatvomiseen liian monta vuotta. Olisiko eläimelle vihdoin myönnettävä laissa elävän olennon oikeudet, eikä sitä kohdeltaisi esineenä, kuten nykyisessä laissa tulkitaan. Olisiko uusi hallitus myös valmis siirtämään turkistarhauksen lopullisesti historiaan ja koventamaan eläinsuojelurikoksista saatavia tuomioita? Tämän uuden järkyttävän raportin pitäisi viimeistään herättää hallitus toimimaan. Varsinkin kun hallituksessamme nyt istuu puolueita, jotka ovat suhtautuneet vakavasti eläinsuojeluun tähänkin asti. Haluaisinkin kuulla, mitä uusi hallitus aikoo tehdä eläinsuojelulain uudistukselle?”, kysyy Pelkonen.