Kokoomuksen Vestman hallitukselle: Sanokaa nyt suoraan, että verotus kiristyy ja arki kallistuu

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman vaatii eduskunnassa hallitusohjelmasta käytävässä keskustelussa hallitusta tunnustamaan sen, että luvassa on kalliimpi arki.

– Punavihreä veroraippa sivaltaa erityisesti työteliäitä keskituloisia. Miksi hallitus ei halua palkita ahkeruudesta? Onko tavoitteena ahkerien Suomen sijaan köllöttelijöiden Suomi? Vestman kysyy.

Haitta- ja ympäristöveroja hallitus korottaa yli 700 miljoonalla eurolla.

– Vastineeksi luvatut 200 miljoonan euron tuloveronkevennykset ovat pelkkää silmänlumetta, sillä ne eivät riitä kompensoimaan veronkorotuksia varsinkaan keskituloisille. Ahnas maakuntaverokarhukin vaanii nurkan takana. Arvoisa hallitus, olkaa siis rehellisiä ja sanokaa nyt suoraan: Verotus kiristyy ja arki kallistuu, Vestman sanoi eduskunnassa.

– Hallitus ei ole vieläpä varautunut mitenkään siihen, että palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut uhkaavat nousta ensi vuonna siten, että työn verotus kiristyy 500 miljoonalla eurolla. Jos tämä riski realisoituu, työn verotus siis kiristyy hallituskauden aikana 300 miljoonalla eurolla, Vestman täsmentää.

Vestman antaa kiitosta hallitukselle tavoitteesta vahvistaa koulutusta.

– Kannatettavia hallitusohjelmassa ovat panostukset kasvatukseen, koulutukseen ja osaamiseen. Mutta en monista hyvistä kirjauksista huolimatta voi tukea hallitusohjelmaa, koska se on faktaresistentti niin suomalaisten arjelle kuin talouden realiteeteille, huomauttaa Vestman.

Puheessaan Vestman muistuttaa, että hallituksen lupausten rahoittamiseksi kriittiseen 75% työllisyysasteeseen ei päästä toiveajattelulla, siirtämällä parlamentaarista päätösvaltaa korporaatioille eikä heikentämällä työllisyyttä tieten tahtoen.

– Kaiken kukkuraksi hallitus omin toimin heikentää työllisyyttä muun muassa leikkaamalla kotitalousvähennystä. Järjetöntä kateuspolitiikkaa! Kotitalousvähennys lisää työllisyyttä, kuten hallituspuolue RKP on aiemmin korostanut. Ja se auttaa erityisesti ruuhkavuosia eläviä perheitä sekä senioreita, Vestman sanoo.

Kansanedustajan mukaan kaikkien aikojen autoiluvastaisin hallitus tekee liikkumisestakin paikoin niin kallista, että töihin ei välttämättä kannata enää lähteä. Hallitus on korottamassa polttoaineveroa tuntuvasti 250 miljoonalla eurolla, mikä luvataan kompensoida vain pienituloisille. Lisäksi hallitus sallisi järjettömät ruuhkamaksut mm. Uudellamaalla.