Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin viime viikolla eduskunnassa pääministeriksi, ja tällä viikolla on käyty pitkiä keskusteluja hänen punavihreän kansanrintamahallituksensa hallitusohjelmasta.

Puheet ovat salissa poukkoilleet maan ja taivaan välillä, ja meille kansanedustajille on ollut mielenkiintoista seurata, miltä uusi eduskunta kuulostaa.  Eniten on kiinnittänyt huomiota se, kuinka erimielisiä edustajat voivat olla, ja silti kansa on meidät äänestänyt päättämään asioistaan. Kun esimerkiksi eräs perussuomalaisten uusi edustaja vähätteli ilmastonmuutoksen uhkaa ja melkein huusi puhujapöntössä, että meillä ei ole varaa ilmastonmuutoksesta aiheutuviin kustannuksiin, seuraavaksi puhunut vihreiden kansanedustaja tyrmäsi tämän ja sanoi, että juuri ilmastonmuutos on se syy, jonka vuoksi hän on tänne yleensäkään halunnut tulla!

Kolmannen kauden edustaja ei saa puheenvuoroa salissa

Nyt kun jo kolmas kausi on itselläni alkamassa, havaitsen uusien edustajien puheissa paatosta, innostusta ja todellista toivoa muuttaa asioita. Meillä pidempään päätöksenteossa olleilla sanankäyttö on usein jo vähän maltillisempaa, jos niitä puheenvuoroja nyt sattuu salissa saamaan. Ihmettelimme nimittäin eilen usean kokoomusedustajan voimin, että montakohan vuotta meidän täällä pitää ollakaan, että puhemies tai varapuhemies meille suo puheenvuoron. Odotin tiistaina debattikeskustelussa jälleen kerran minuutin puheenvuoroa yli kolme tuntia, eikä sitä koskaan tullut. Näin kävi myös useille kollegoilleni. Tämä oikeastaan tiedoksi myös sen takia, että toisinaan saan viestejä, joissa kysytään, miksi en esittänyt sitä tai tätä kysymystä tai sanonut ylipäänsä mitään. No, se johtuu juuri siitä, että puhemies ei antanut!

Onneksi meillä on myös puhujalistalta varatut puheenvuorot, joita ei sentään puhemieskään voi kieltää. Näissä niin sanotuissa pönttöpuheenvuoroissa puheen kesto on maksimissaan viisi minuuttia, ja sellaisen nyt sitten itsekin pidin.

Hallitusohjelma rakentuu ylioptimistisille talous- ja työllisyysluvuille

Rinteen hallituksen ohjelma on pitkä, 193 sivua, ja siinä on useita hyviä tavoitteita mm. vanhustenhoidon parantamiseksi ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Sen sijaan keinoista voimme olla montaa mieltä. Esimerkkinä se, että hallitus haluaa nostaa oppivelvollisuusiän kaikilta 18 ikävuoteen, ja me kokoomuksessa taas emme. Ongelma ei ole se, että nuoret eivät etenisi toiselle asteelle peruskoulun jälkeen, vaan se että liian moni keskeyttää sen. Apu pitäisi kohdentaa paremmin juuri niille, jotka sitä tarvitsevat ja mahdollisimman varhain eikä hutkia rahaa sinne tänne ja niillekin, jotka sitä eivät tarvitse.

Myös se huolettaa, kuka tämän kaiken maksaa. Verot nousevat yli 700 miljoonalla eurolla, ja valtio velkaantuu. Talous- ja työllisyysluvut on laskettu liian optimististen lukujen varaan, joten veroja voidaan joutua nostamaan myöhemmin vielä ennakoituakin enemmän.

Talouskasvun on hallitusohjelmassa arvioitu olevan 2 prosenttia, vaikka juuri tällä viikolla Suomen pankki ennusti talouskasvun hiipuvan 1,5 prosenttiin ja sen alle. Työttömyyden hoitoon ei ole ehdotettu juuri mitään muuta kuin palkkatuen lisäämistä, ja vastuu työllisyysasteen nostosta eli yli 60000 uuden työpaikan luomisesta on siirretty työmarkkinajärjestöille. Jos taas mietitään esimerkiksi vanhustenhoitoa, niin hoitajamitoitukseen 0,7 on varattu vain 90 miljoonaa, vaikka esimerkiksi Kuntaliitto on arvioinut tarpeen olevan 250 miljoonaa euroa. Sitovan hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin oli vasemmistopuolueiden keskeinen vaalilupaus, joten nähtäväksi jää, miten he aikovat asian hoitaa.

Veronkorotuksia 730 miljoonalla eurolla

Eniten huolestuttavat verojen korotukset, koska tavallinen keskiluokka nekin taas maksaa. Kotitalousvähennys pienenee, asuntovelan korkovähennysoikeus poistuu, polttoaineverot nousevat, käyttöön otetaan tietullit ja jopa maakuntavero on suunnitteilla, vain muutamia mainitakseni. Kun hallituksen tavoite on nyt vähentää eriarvoisuutta ja pienentää tuloeroja, niin se näköjään tulee tapahtumaan siten, että köyhdytetään keskiluokkaa, niin hekin ovat lähempänä köyhiä ja tarvitsevat kohta tukia. Ihme logiikka! Kun köyhyys kaikkein useimmin nivoutuu työttömyyteen ja siihen liittyvään ongelmavyyhtiin, niin eikö järkevämpää olisi tarttua juuri tähän? Autetaan työttömiä saamaan työtä ja toimeentuloa, jotta he nousevat köyhyydestä!

Haluan että Suomi pärjää ja että suomalaiset pystyvät elämään hyvää ja turvallista elämää. Tässä mielessä toivon tietysti, että uusi hallitus saa aikaan positiivisia muutoksia. Hallitusohjelma on kuitenkin monelta osin hyvin ristiriitainen, ja näyttää siltä, että hallituspuolueet eivät keskenäänkään ole kovin samanmielisiä kaikista asioista. Ennustukseni onkin, että keskusta tulee vielä ottamaan yhteen kaikkien muiden hallituspuolueiden kanssa. Vihreiden kanssa, kuinka monelle sellutehtaalle Suomessa riittää puuta, rkp:n kanssa ruotsin kielin pakollisuudesta yo-kirjoituksissa ja demareiden kanssa isille varattavista pakkokiintiöistä perhevapaauudistuksessa. Tästä tulee vielä mielenkiintoista!

Meille kokoomuslaisille asemoituminen oppositiopuolueeksi saattaa viedä hetken, koska 38 kansanedustajan ryhmästämme vain viisi on ollut eduskunnassa silloin, kun kokoomus viimeksi oli oppositiossa vuosina 2003-2007. Meille tämä on nyt myös oman aatteemme ja visiomme kirkastamisen mahdollisuus. En usko, että tämä on ollenkaan huono juttu siinäkään mielessä.