Terhi Koulumies: Hallitusohjelmassa helsinkiläiselle jää vain maksajan rooli

Kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja Terhi Koulumies ruotii hallitusohjelmaa helsinkiläisten näkökulmasta. Koulumiehen mukaan helsinkiläiset eivät ole saamassa tällä vaalikaudella juuri muuta kuin entistä isomman maksajan roolin.

”Näyttää siltä, etteivät helsinkiläiset ole saamassa tällä vaalikaudella juuri muuta kuin entistä isomman maksajan roolin. Haitallisinta on hallituksen suunnittelema maakuntauudistus. Me emme halua uutta hallintotasoa kuntien ja valtion väliin, sillä se on tarpeeton ja kallis hallintohimmeli. On sääli, että hallitus mieluummin paisuttaa byrokratiaa kuin parantaa suomalaisten palveluita”, Koulumies sanoo.

Koulumiehen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluita pitäisi edistää kuntapohjalta.

”Lisäksi hallitus tuntuu laiminlyövän yksityisten palvelujen merkitystä suomalaisessa hoivakentässä. Jos lisäisimme palveluseteleiden tarjontaa kansalaisille julkisen vaihtoehtona, parantaisimme nopeasti ja helposti pääsyä terveyspalveluihin. Samalla lyhentäisimme julkisen puolen terveyskeskusten jonoja, jolloin myös niiden saatavuus paranisi. Tämä tarkoittaisi myös nopeampia lääkäriaikoja”, Koulumies sanoo.

Koulumiehen mukaan hoivahenkilöstön hoitajamitoitus toteutuu Helsingissä jo nykyään laskennallisena mitoituksena. Hoivahenkilöstöä on kuitenkin vaikea löytää lisää. Koulumies toivoo hallituksen kertovan pian kunnille, mistä se aikoo järjestää lisää hoitajia.

”Olen huolissani vanhusten kotihoidon kärsimisestä hallituksen henkilöstömitoitussuunnitelmissa, sillä hallitus kohdistaa hoitajat nimenomaan ympärivuorokautiseen hoivaan. Pitäisi muistaa, että ylivoimaisesti suurin osa vanhuksista kuuluu kotihoidon piiriin ja siellä on vieläkin suurempi pula työntekijöistä. Ylimääräiset hoitajaresurssit pitäisi kohdistaa ensisijaisesti kotihoitoon”, Koulumies sanoo.

Koulumies huomauttaa, että myös lastensuojeluun ja päiväkoteihin palkattaisiin Helsingissä lisää henkilökuntaa jo nyt, jos halukkaita työntekijöitä löytyisi jostakin. Koulumies odottaa hallitukselta konkreettisia toimia henkilöstöpulan ratkaisemiseksi.

”Rahat eivät tule riittämään hallituksella kaikkeen, ja siksi asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. On tärkeämpää panostaa varhaiskasvatukseen ja lasten varhaisiin vuosiin kuin oppivelvollisuuden pidentämiseen”, Koulumies sanoo.

Koulumies löytää hallitusohjelmasta myös hyviä asioita, kunhan niiden toteutuksesta pidetään kiinni.

”Yksi valopilkku hallitusohjelmasta löytyy – me helsinkiläiset tulkitsemme hallituksen hoitotakuulupauksia siten, että hallitus on luvannut Helsingin terveysasemille yli sata uutta lääkäriä! Kun uusia lääkäreitä on luvattu tuhat, Helsingin väestöosuuteen suhteutettuna se merkitsee 120 uutta lääkäriä. Edellytän, että hallitus pitää kiinni tästä lupauksestaan. Milloin uudet lääkärit saapuvat?”, Koulumies kysyy.

Suurten kaupunkien haasteet loistavat Koulumiehen mukaan kuitenkin hallitusohjelmassa poissaolollaan.

”On myös sääli, että hallitusohjelmassa ei ole tulossa rahoitusta Pisara-rataan tai uuteen Design-museoon. Näillä olisi merkittävä vaikutus pääkaupunkiseudun elinkeinoelämän kehitykselle. Uusimaa on koko Suomen talouden veturi ja siitä olisi pidettävä huolta. Ikävä kyllä suurten kaupunkien haasteet eivät ole saaneet paljon jalansijaa hallitusohjelmassa”, Koulumies päättää.