Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan vastaava Saara-Sofia Sirén pitää omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) kannanottoa Sierilän vesivoimalaitoksesta valitettavana. Paatero kertoi Ylelle, että hän ei näe ristiriitaa Sierilän voimalaitoksen ja hallitusohjelman kalapolitiikan välillä. Sirénin mukaan hallitusohjelman sinänsä kunnianhimoinen kalapolitiikka saa suuren kolauksen, jos hallituksen ensimmäisillä metreillä Kemijoen pisin valjastamaton osuus padotaan.

”Hallitusohjelmassa on erinomaiset kirjaukset kalapolitiikan kunnianhimon lisäämiseksi. Vesilain uudistaminen, vaellusesteiden purkaminen ja kalojen lisääntymisalueiden kunnostaminen ovat oikeita askeleita, joita tuen ilomielin. Valitettavasti nyt näyttää siltä, että matto vedetään näiden hyvien tavoitteiden alta heti alkuun”, sanoo Sirén.

Sirénin mukaan voimalaitoksen rakentaminen tarkoittaisi, että viimeiselle Kemijoen patoamattomalle osuudelle syntyisi 30 kilometriä pitkä patoallas, jonka vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle olisivat haitalliset. Biodiversiteetin heikkenemisen lisäksi vesivoimalaitos olisi kova isku vaelluskaloille ja uhanalaiselle jokihelmisimpukalle.

”Sierilän vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle ja vaelluskaloille olisivat hyvin merkittävät. Yksinään Sierilän rakentaminen veisi pohjan hallitusohjelman hyviltä kirjauksilta, sillä sen vaikutukset Kemijoen vapaana virtaavalle yläjuoksulle eivät ole kompensoitavissa”, sanoo Sirén.

”Toivon, että ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) nostaisi Sierilän vesivoimalaitoksen vielä keskusteluun hallituksen piirissä. Vesivoimalla on varmasti rooli myös tulevaisuuden energiantuotannossa, mutta ennen kuin vanhojen voimalaitosten kalatiet on hoidettu kuntoon, on lisärakentamisesta syytä pidättäytyä”, toteaa Sirén.