Perussuomalaisten Antikainen: pääministeri Rinne, kumpi on tärkeämpää, turvallisuus vai avoimet rajat?

Rinteen hallituksen ohjelma Suomen EU-puheenjohtajakaudelle julkaistiin tänään. Oppositiopuolueet pääsivät tutustumaan ohjelmaan vasta kaksi tuntia ennen täysistunnon alkua. Kuten odotettua, ohjelma on täynnä toistensa kanssa ristiriitaisia, näennäisesti hyvältä kuulostavia tavoitteita.

”Ohjelmassa puhutaan yhteisistä arvoista ja oikeusvaltioperiaatteista, kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaamisesta sekä rauhan ja vakauden edistämisestä. Nämä kaikki jalot tavoitteet kuitenkin tehdään tyhjäksi sillä, että ulkorajojen valvonta ei toimi, ja Schengen-alueelle päästetyt turvapaikanhakijat voivat kadota mihin tahansa alueen 26 maasta, eikä kukaan tiedä, missä he ovat” perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

Vaikka Schengen-alueen maista Itävalta, Ranska, Saksa, Tanska, Ruotsi ja Norja ovat palauttaneet rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön, Suomi on ollut erittäin haluton toimimaan. Väliaikaisia rajatarkastuksia ei otettu käyttöön missään kohtaa turvapaikanhakijakriisin aikana, vaikka Suomeen tuli vuonna 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa ja Suomi kantoi kriisistä Euroopan maista suhteellisesti kolmanneksi suurimman taakan. Dublin-järjestelmä ei toiminut, mutta tästä huolimatta Suomi oli taakanjaon nimissä valmis ottamaan vielä lisää turvapaikanhakijoita niistä maista, jotka eivät itse noudattaneet sääntöjä.

”Ohjelmassa puhutaan rajojen hallinnasta ja laadukkaasta turvapaikkaprosessista. Iso kysymys kuitenkin on, kenen kannalta prosessin halutaan olevan laadukas: tulijoiden itsensä, joiden kannalta laadukkuus tarkoittaa mahdollisimman helppoa maahanpääsyä, vaiko vastaanottavien yhteiskuntien jäsenten, joiden kannalta laadukkuus tarkoittaa sitä, ettei maahan päästetä ihmisiä, jotka vaarantavat muiden turvallisuuden. Minulle on jäänyt epäselväksi, kumpi Rinteen hallitukselle on tärkeämpi arvo, suomalaisten turvallisuus vai avoimet rajat”, Antikainen pohtii.