Kokoomuksen Kopra: 1 km/h ylinopeudesta ei saa sakottaa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra ottaa kantaa virinneeseen keskusteluun ylinopeuksista. Poliisin liikenneturvakeskuksen johtaja,  ylikomissario Dennis Pasterstein esitti, että jo 1 km/h ylinopeus olisi tästedes autoilijalle sakotettavaa.

Kopran mukaan näin ei kuitenkaan ole. Yhden kilometrin tuntivauhdin ylinopeus on periaatteessa jo nyt rangaistavaa, eli kyseessä ei ole mikään uusi laki. Kuitenkin poliisin käytäntöjen mukaan näin pienestä ylinopeudesta ei rangaista.

”Jo nyt pienestä ylinopeudesta saa lain mukaan rangaista. Kuitenkin poliisin käytännöt ovat muovautuneet siihen, että rangaistusta ei langeteta pienimmistä ylinopeuksista. Kyse on myös tarkoituksenmukaisuudesta: mihin sakotuskynnyksen raja vedetään. Toisin kuin on siis väitetty, ei kyseessä ole uusi laki”, Kopra sanoo.

Kopran mukaan poliisin tiedotus on herättänyt kansalaisissa epävarmuutta ja rapauttanut myös uskottavuutta.

”Tällaisten puheiden kanssa tulisi olla äärimmäisen tarkka. Kansalaiset eivät voi olla varmoja, mikä käytäntö on vallitseva ja miten lakia tulkitaan poliisin toimesta. Nyt olisi aika saada selvät sävelet asiaan. Siis – tulkitaanko lakia nyt uudella tavalla, vai jatketaanko tutun käytännön mukaan?” Kopra kysyy.

Kopra toivoo selvennystä kysymykseen poliisijohdolta.

”Poliisin ylimmän johdon on nyt syytä tehdä kansalaisille selväksi, ettei jatkossa ole tarkoitus sakottaa alemmalla kynnyksellä kuin nyt. Tältä osin lakiin ei ole tullut muutosta, eikä liikenneturvallisuustilannekaan anna aihetta poliisille muuttaa vallitsevaa ohjeistusta”, Kopra päättää.