Pääministeri Antti Rinne (sdp.)

Kuten miljoonat ihmiset ympäri maailmaa, olen huolissani Brasilian metsäpaloista. Ne uhkaavat koko maapalloa, eivät vain Brasiliaa tai Etelä-Amerikkaa. Tilanne on erittäin vakava ilmaston kannalta ja nyt pitää toimia.

Olen ollut yhteydessä Euroopan komissioon eilen illalla ja odotan EU:lta toimia jo tämän päivän aikana. Suomen hallitus seuraa tilannetta erittäin tarkasti.

Ilmastonmuutoksen torjunta on – kestävän talouskehityksen ja ihmisten hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi – hallitukseni tärkeimpiä prioriteetteja kotimaassa, Euroopassa ja globaalisti. EU:n puheenjohtajamaana Suomi vaikuttaa kaikin mahdollisin keinoin ilmastonmuutoksen torjuntaan ja seuraa tilannetta erityisen tarkasti.

Tulemme keskustelemaan Brasilian tilanteesta Eurooppa-neuvostossa. On selvitettävä, olisiko meillä jotakin eurooppalaisittain annettavaa Brasilialle niin, että tulevaisuudessa voitaisiin välttyä tällaisilta paloilta. On sanomattakin selvää, että ilmastonmuutoksen kannalta maapallolla ei ole varaa tällaisiin paloihin.

Brasilian sademetsät ovat maailman ilmaston kannalta äärimmäisen tärkeä alue. Olen todella huolissani siitä, miten Brasilia suhtautuu omiin metsiinsä tällä hetkellä.

Brasilian on syytä tehdä kaikkensa, jotta koko sivilisaation kannalta vaaralliset palot saadaan loppumaan.