KÄRNÄ SYYTTÄÄ KESKOA VALEHTELUSTA – BRASILIALAISTA LIHAA EDELLEEN MYYNNISSÄ

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä syyttää Keskoa brasilialaisen lihan ilmastopesusta sekä suoranaisesta kuluttajien harhaanjohtamisesta.

– K-ryhmän osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen totesi eilen Helsingin Sanomille, että brasilialaisen lihan merkitys yhtiölle on pieni ja hän väitti, että Keskon valikoimissa ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen brasilialaista tuorelihaa. Vuorinen valehteli. Keskon omistamien Kespron ja Heinon Tukun hyllyt suorastaan pursuavat brasilialaista lihaa ja broileria. Tämän voi jokainen tarkastaa googlaamalla.

Kärnä pitää erityisen raskauttavana, että Kespron nettisivuilla brasilialaista lihaa suorastaan ilmastopestään hyväksi valinnaksi.

– Sivuilla todetaan, että liha kuljetetaan Etelä-Amerikasta kylmäkonteissa ja matka kestää noin kuukauden. Se unohtuu mainita, että tällainen kuljetus lisää merkittävällä tavalla brasilialaisen lihan päästöjä suhteessa kotimaiseen lihaan. Kespro myös väittää sivuillaan, että eläimiä kohdeltaisiin brasiliassa hyvin, vaikka tosiasiassa hyvinvointivaatimukset ovat heikot ja eläimille syötetään tarpeettomasti antibiootteja rehun seassa. Nettisivuilla myös todetaan kuluttajille, että liha ei ole peräisin Amazonasin alueelta, vaan Mato Grossosta. Suomalaiset kuluttajat eivät välttämättä tiedä, että myös Mato Grosson provinssi palaa parhaillaan. On vastuutonta kaupitella tällaista lihaa kenellekään.

Kärnä kiittelee S-ryhmää ja Lidliä, jotka ovat jo käytännössä luopuneet tai luopumassa vuoden loppuun mennessä brasilialaisen lihan käytöstä. 

– Kesko on nyt saatava mukaan tähän samaan rintamaan. Brasilialaisen lihan lisäksi meidän on kiellettävä kaikkien brasilialaisten soijatuotteiden, rehu mukaanluettuna, maahantuonti. Tavoitteen tulee olla kaiken soijankäytön lopettaminen, sillä soijaa ostamalla lisäämme sen kysyntää ja viljelyä, välillisesti myös Brasiliassa. Soijavapaus on myös kilpailuvaltti, joka meidän kannattaa hyödyntää kotimaisessa maataloudessa. Olemme jo onneksi hyvin lähellä tätä tavoitetta, mutta nyt kannattaa ottaa loppukiri.