Keskustan kansanedustaja, poliisiasiain neuvottelukunnan tuleva varapuheenjohtaja ja hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä pitää Porvoossa tapahtuneita poliisien murhayrityksiä merkkinä yhteiskunnan väkivaltaistumisesta ja rikollisuuden ammattimaistumisesta.

–    Ei tällaisessa ole kyse mistään syrjäytymisestä, vaan yhteiskuntamme muutoksesta. Poliisia pidettiin vielä 50 vuotta sitten käytännössä koskemattomana. Nykyään poliisi joutuu kohtaamaan työssään raa’istuvaa väkivaltaa päivittäin. Kyse on pitkälle myös ihmisten asenteista. Kaikenlaiset anarkistit sekä viherfasistit ”ilmiantavat” netissä esimerkiksi siviiliasuissa liikkuvia poliiseja. Kielenkäytössä poliiseja kutsutaan yleisesti ”sioiksi” ja heitä nimitellään vaikkapa rasisteiksi. Olisi suotavaa, että sisäministeri Ohisalo puuttuisi, muiden toimenpiteiden lisäksi, tähän yleiseen asenneilmapiiriin ja pyrkisi palauttamaan poliisin kunnioituksen.

Kärnä toteaa, että asenneilmapiirin muutoksessa ja poliisin kunnioituksen vähenemisessä on kyse myös poliisin omasta toiminnasta.

–    Valitettavasti poliisi on myös omalla toiminnallaan rapauttanut tätä luottamusta. Kyse ei ole pelkästään Jari Aarnion tapauksesta, vaan myös pienemmistä asioista. Kaikki poliisit eivät esimerkiksi osaa käyttäytyä sosiaalisessa mediassa ja julkisuudessa siten, että käytös olisi omiaan lisäämään luottamusta poliisiin. Ylikomisario Taponen vertasi taannoin maahanmuuttajalapsien häviämistä Suomesta siihen, että onhan Suomessakin lähetetty lapsia kesälomaksi mummolaan maalle. Vertaus on uskomaton, sillä maahanmuuttajalasten koulu katkeaa ja heitä on esimerkiksi silvottu tai pakotettu avioliittoon. Liikenneturvakeskuksen ”peltipoliisipäällikkö” Pasterstein puolestaan on negatiivisen julkisuuden kohteena jatkuvasti julkaistessaan sakottamista ihailevia päivityksiä ja asiakkaidensa kuvia netissä. Aion puuttua tähän poliisin julkiseen käytökseen poliisiasiain neuvottelukunnassa.