Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun Suostumus2018-kansalaisaloitteesta kello 14.00 alkavassa täysistunnossa. Aloitteen tavoitteena on raiskauksen määritelmän muuttaminen suostumuksen puutteeseen perustuvaksi. Tavoite kirjattiin keväällä osaksi uutta hallitusohjelmaa. Aloitteen vireillepanija, sittemmin kansanedustajaksi noussut Iiris Suomela korostaa aloitteen merkitystä:

– Raiskauslakia on yritetty muuttaa ihmisoikeuksia kunnioittavaksi jo vuosikausien ajan. Nyt muutos on vihdoinkin käynnissä ja se on pitkälti Suostumus2018-aloitteen allekirjoittaneiden yli 55 000 suomalaisen ansiota. Kiitos edistyksestä kuuluukin jokaiselle aloitteen tukijalle ja tekijälle, jotka olivat mukana kääntämässä #metoo-liikettä vahvaksi yhteiskuntaa muuttavaksi voimaksi, Suomela iloitsee.

Raiskauslain korjaamisen lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu lukuisia muita itsemääräämisoikeutta edistäviä korjauksia ja uudistuksia. Keskiössä on hallitusohjelmaan kirjattu seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jossa lähtökohtina ovat koskemattomuus ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus.

– Laki on aina viesti yhteiskunnan asenteista – ja tällä hetkellä laki ei valitettavasti tunnista, että vain kyllä tarkoittaa kyllä. Tämä tekee todella paljon hallaa raiskausten tunnistamiselle ja oikeudenmukaisella käsittelylle. Asenteiden muuttaminen on siis vähintään yhtä tärkeää kuin lain päivittäminen! Onneksi sekä asenteiden muuttamiseen että uhrien tukipalveluihin on tulossa merkittäviä lisäpanostuksia, Suomela toteaa.