Varapuhemies Tuula Haatainen (sdp) avasi Euroopan talous- ja rahaliiton vakautta, yhteensovittamista, ohjausta ja hallintaa käsittelevän parlamenttienvälisen Artikla 13 –konferenssin Helsingissä maanantaina 30. syyskuuta. Puheessaan Haatainen totesi, että hallinnon rakenteissa ja talouden vakauttamisessa on vuodesta 2012 alkaen edistytty paljon Euroopassa. Haatainen painotti, että kun puhutaan talouden johtamisesta EU:ssa on otettava huomioon, että talouden toimintatapa on myös poliittinen kysymys. Haatainen sanoi, että vastuullinen ja tehokas toimintatapa tarvitsee sitoutuneet kansalliset parlamentit.

Haatainen muistutti, että Euroopan unioni on niin taloudellisten kuin sosiaalistenkin arvojen yhteisö. EU:n Artikla 13 sitouttaa jäsenmaat edistämään taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhtenäisyyttä EU:n sisällä. Saavuttaakseen nämä tavoitteet on Haataisen mukaan lisättävä yhteisymmärrystä EU:ssa hyvinvoinnin ja talouden toimintatapojen kesken ja ymmärrettävä, että kasvu ja hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa. Tämä puolestaan ei vain elvytä taloutta vaan vakauttaa yhteiskuntaa, Haatainen kiteytti.

Euroopan talous- ja rahaliiton vakautta, yhteensovittamista, ohjausta ja hallintaa käsittelevä konferenssi tuo yhteen yli sata jäsenvaltioiden kansanedustajaa sekä Euroopan parlamentin jäsentä ja se on osa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa. Kaksipäiväisen konferenssin aiheina Helsingissä on makrotalouteen ja sääntelyyn liittyvät kysymykset sekä Euroopan kestävän talouskasvun vauhdittajat. Konferenssin ensimmäisenä päivänä keskitytään kasvuun ja vakauteen, EMU:n syventämiseen ja eurooppalaisen ohjausjakson kehittämiseen. Tiistain 1.10. kokouksen tavoitteena on etsiä konkreettisia keinoja, joilla edistetään investointeja, innovaatioita ja kestävää kehitystä.

Lisätietoja ja suorat verkkolähetykset löydät kokouksen tapahtumasivulta parleu2019.fi -palvelussa:
https://www.eduskunta.fi/parleu2019/fi/events/Pages/Artikla-13–konferenssi.aspx