Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti tänään tiedotustilaisuuden koskien tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitusta. Perussuomalaisten mukaan esitys sisältää takaportin, jolla hallitus “kikkailee” lukujen kanssa. Perussuomalaiset hiillostivat hallitusta aiheesta suullisella kyselytunnilla tänään.

– Viime keväänä nykyisten hallituspuolueiden edustajat lupasivat sitovaa hoitajamitoitusta heti. Tämänpäiväisen esityksen perusteella on päivänselvää, että tämä lupaus ei toteudu tällä hallituskaudella. Siirtymäaika on asetettu vaalikauden loppuun, huhtikuuhun 2023 asti. Vastuu hoitajamitoituksen toteutumisesta on käytännössä sysätty seuraavalle hallitukselle, eikä kunnille anneta rahoitusta ongelmien korjaamiseen, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso moitti.

– Arvoisa ministeri Kiuru, miksi hallitus ei korjaa hoitajamitoitusta tasolle 0,7 heti, kuten te itse vielä helmikuussa lupasitte? Miten on mahdollista, että tunnin hommaan kestääkin neljä vuotta? Tätäkö hallitus kutsuu vastuunkannoksi? Juuso kysyi

Juuso huomautti, monesti sairaanhoitajat joutuvat tekemään kaikkea muuta kuin varsinaisen toimenkuvansa mukaisia työtehtäviä, usein pelkästään perushoitoon liittyviä tehtäviä. Syynä tähän on se, että henkilöstöä on yksinkertaisesti liian vähän.

– Millä tavalla hallitus varmistaa sen, että sairaanhoitajille jää riittävästi aikaa tehdä varsinaisia sairaanhoitoon kuuluvia tehtäviä ja lääkehoidon seurantaan on käytössä riittävästi ammattitaitoisia työntekijöitä? Juuso jatkoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myönsi nykyisen ongelman siitä, että monet hoitotyöhön liittymättömät työt kuormittavat palvelutasoa. Hän korosti, että 0,7:n hoitajamitoitus kirjataan lakiin heti, ja sillä annetaan vahva viesti alan toimijoille. Kuitenkin monille palveluntuottajille, kuten kunnille, annetaan vuosia siirtymäaikaa