Mihin toimiin hallitus meinaa ryhtyä jotta Kelan turha byrokratia vammaisetuuksissa saadaan poistettua? Ari Koponen jätti aiheesta vastuuministerille kirjallisen kysymyksen.

Kela hallinnoi sosiaaliturvaetuuksia ja kokemukset byrokratiasta yleistyvät. Kelan teettämän kyselyn (10/2018) mukaan 74 % vastanneista palveluasiantuntijoista oli sitä mieltä, että sosiaaliturvassa esiintyvä byrokratia haittaa kanalaisten elämää. Vastanneiden asiantuntijalääkäreiden mukaan vammaisetuuksissa ilmenee ongelmia 29 % mielestä.

Kela myöntää vammaistukia toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräajaksi.  Jos tuki myönnetään määräajaksi, voi siihen hakea jatkoa aina tuoreen lääkärinlausunnon kera.

Määräaikainen päätös voidaan nähdä perusteltuna, etenkin jos vamma tai sairaus on esimerkiksi leikkaukselle tai muulla hoidettavissa. Mutta esimerkiksi synnynnäinen raajojen puutos, eli käden tai jalan puuttuminen, on tilanne joka yleensä vaikuttaa päivittäiseen tekemiseen eikä ole parannettavissa, Koponen listaa.

Tallaisissa tilanteissa Kela on toisinaan toiminut kummallisella tavalla, kuten hiljattain mediassa ollut kertomus vammaistuen eväämisestä kokonaan henkilöltä jolla ei ole toista kättä.

Tuen anominen jopa koko elämän kestävä ralli

Lisäksi minuun ovat ottaneet yhteyttä henkilöt, jotka ovat joutuneet anomaan määräaikaista vammaistukea joka toinen vuosi yhteensä 35 vuoden ajan, kunnes Kela on vihdoin todennut ettei puuttuva käsi ole kasvamassa ja toistaiseksi voimassa oleva tuki on vuosien jälkeen myönnetty, Koponen hämmästelee.

Uskomatonta, että vuosittain pitää todistella lääkärinlausunnolla vamman olevan sama. Olisi myös taloudellisesti perustelua vähentää turhaa byrokratiaa, miksi näin ei siis tehdä?