Turkin presidentti Erdogan ilmoitti tänään keskiviikkona 9.10., että Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan on alkanut Pohjois-Syyriassa. 

Jo aiemmin sunnuntaina 6.10. Valkoinen talo kertoi, että Yhdysvaltain joukot vetäytyvät, ja että Turkki aikoo aloittaa sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa kurdeja vastaan. Kyseessä on täyskäännös Yhdysvalloilta, joka on aiemmin tukenut alueella toimivia kurdijoukkoja.

Hyökkäyksellä on pitkäjänteisiä ja kauaskantoisia seurauksia koko alueelle ja Euroopalle.

”Olemme todella huolissamme Turkin operaatiosta Pohjois-Syyriassa. Operaatiolla on tuhoisat seuraukset ihmisoikeuksien toteutumiselle. Syyria on jo nyt aikamme suurin humanitaarinen kriisi ja pakolaiskriisi. Turkin sotilaallinen voimankäyttö pahentaa tilannetta entisestään.  Syyrian siviilit ovat jo kärsineet kohtuuttomasti kahdeksan vuoden ajan”, toteavat edustajat.

Suomi on ollut aktiivisesti mukana Isisin-vastaisessa koalitiossa, kuten myös Turkki. Kurdien johtamat SDF-joukot ovat Yhdysvaltojen tärkeimpänä liittolaisena olleet avainasemassa taistelussa Isisiä vastaan. Kurdialueen vankiloissa on noin 11.000 Isis-taistelijaa, joista noin 1000 ulkomaalaisia. Lisäksi taistelijoiden perheenjäseniä on Al-holin leirissä. SDF:n johto on ilmoittanut, että Isis-vankien ja al-Holin vartiointiin ei riitä sotilaita, jos Turkki iskee kurdialueelle.

“Turkin hyökkäyksen jälkeen Isisin jäljellä olevat solut voisivat hyödyntää tilannetta ja yrittää vapauttaa taistelijoitaan. Tämä voi mahdollistaa terrorismin uuden aallon, vaarantaen alueen vakauden. Kurdit ovat jopa varoittaneet etnisestä puhdistuksesta.”

”Vierastaistelijat ovat olennainen osa Isisin sotilaallista arsenaaliaan. YK:n turvallisuusneuvoston elokuussa julkaistun raportin mukaan Isis suunnittelee iskuja Eurooppaan. Taistelijoiden vapauttaminen vaikuttaisi perustavasti myös Euroopan turvallisuuteen.”

Kokoomusedustajat katsovat, että vastausta on lähdettävä etsimään YK:n turvallisuusneuvoston kautta. Sen lisäksi EU:n ulkoasiainneuvoston on tehtävä nopeasti omat linjauksensa selväksi.

”EU:n puheenjohtajamaana Suomi ei voi passiivisena seurata tilannetta sivusta. Rinteen hallituksen on tuomittava sotatoimet ja pyrittävä aktiivisesti vaikuttamaan tilanteen rauhoittamiseksi. Kestävää ratkaisua ei ole löydettävissä sotilaallisin keinoin. Suomen ja kansainvälisen yhteisön tulisi suorasanaisesti tuomita Turkin sotilaallinen hyökkäys niin ihmisoikeudellisista kuin turvallisuuspoliittisista syistä” edustajat toteavat.

Jaana Pelkonen

Anne-Mari Virolainen

Petteri Orpo

Ilkka Kanerva

Elina Lepomäki