Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius kiinnittää huomiota luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen. Käynnissä oleva sukupuuttoaalto uhkaa satojen lajien tulevaisuutta. Suomessa arviolta joka yhdeksäs laji on uhanalainen.

–Olemme keskellä ilmastokriisiä. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on ilmastonmuutoksen ohella maailman suurin ympäristöongelma. Luonnon monimuotoisuuden hupenemista ei kuitenkaan huomioida päätöksenteossa yhtä kattavasti kuin muita ympäristö- ja ilmastokysymyksiä. Luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen vaikuttavat eniten ihmisen toiminta, metsien ja muiden elinympäristöjen häviäminen ja pirstoutuminen sekä eläinten liiallinen pyynti. On suuri ilo ja kunnia päästä johtamaan Eduskunnan Ympäristö- ja luontoryhmää, joka yhdistää yli puoluerajojen ympäristöstä ja luonnosta kiinnostuneita ihmisiä, kansanedustaja Petelius sanoo.

–Olen iloinen, että luonnonsuojeluun tehdään historiallinen lisäpanostus. Sadan miljoonan euron lisäys luonnonsuojelun rahoitukseen vuoden 2020 alusta lähtien tarkoittaa, että meillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa asioita, joista me luonnonsuojelijat olemme haaveilleet vuosia. Meidän on aika tunnistaa vanhojen metsien arvo luonnonsuojelun näkökulmasta. METSO-ohjelman kautta vahvistamme yksityisten metsien suojelua. Nyt voimme myös panostaa uhanalaisten perinnebiotooppien, kuten niittyjen ja ketojen suojeluun. Lisäksi soiden suojeluun ja ennallistamiseen panostetaan nyt toden teolla. Ympäristö- ja luontoryhmä seuraa tätä työtä mielellään, Petelius sanoo.

–Yksi esimerkki taantuvasta lajista on meille jokaiselle tuttu metsäjänis. Kun metsäjänis risteytyy rusakon kanssa, metsäjäniksen perimä ei siirry eteenpäin. Näin metsäjänis hiljalleen häviää kamppailun rusakolle perimässä ja elintilassa. Rusakko pärjää ihmisen läheisyydessä, mutta metsäjänis ainoastaan metsässä. Meidän onkin suojeltava metsäjänistä rauhoittamalla ja suojelemalla metsiä, Petelius toteaa.

Kansanedustaja Petelius iloitsee siitä, että suomalaiset viettävät nyt enemmän aikaa luonnossa. Kansallispuistoissa vieraili viime vuonna lähes 3,2 miljoonaa kävijää, mikä oli uusi ennätys. Kasvuvauhti on jatkunut myös tänä vuonna.

–Panostukset luonnonsuojelun rahoitukseen tarkoittavat, että meillä on vihdoin mahdollisuus kunnostaa luonto- ja retkeilyreittejä. Hallitusohjelmassa on otettu vakavasti huoli luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä. Luonto ei toimi neljän vuoden sykleissä, vaan meidän on katsottava pitkälle tulevaisuuteen.  Ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtajana haluan vahvistaa yhteisen kansallisaarteemme suojelua ja innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa, Petelius sanoo.

Eduskunnan Ympäristö- ja luontoryhmän perusti Pertti Salolainen vuonna 1979. Hän toimi ryhmän puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien. Tänään pidetyssä järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Saara-Sofia Sirén. Ryhmän johtokuntaan valittiin kansanedustajat Antero Laukkanen, Sari Multala ja Vilhelm Junnila.

Eduskunnan Ympäristö- ja luontoryhmän tarkoituksena on antaa jäsenilleen tietoa ja mahdollisuus käsitellä luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyviä kysymyksiä sekä edistää luonnon- ja ympäristönsuojelun tavoitteiden huomioon ottamista ja toteuttamista yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.