Parlamenttienvälinen liitto IPU kokoontuu 141. konferenssinsa Belgradiin Serbiaan 13.–17. lokakuuta keskustelemaan siitä, mitä kansanedustuslaitokset kautta maailman voisivat tehdä sen hyväksi, että valtiot kunnioittaisivat kansainvälistä oikeutta ja oikeusvaltioperiaatetta.

Syysistunnon pääteema “Strengthening international law: Parliamentary roles and mechanisms” juontaa juurensa Geneven sopimusten 70-vuotisjuhlaan tänä vuonna. Punaisen Ristin aloitteesta toisen maailmansodan jälkeen syntyneet Geneven sopimukset on tarkoitettu muun muassa siviilien ja sotavankien suojaksi.

Istunnon muita aiheita ovat muun muassa keskustelu siitä, miten valtiot voisivat turvata ja järjestää terveydenhuollon peruspalvelut kaikille kansalaisilleen, sukupuolten tasa-arvo ja nuorten voimaannuttaminen. Syysistunnossa on myös määrä hyväksyä “Universal Health Coverage”-aiheinen julkilausuma.

Eduskunnasta kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Heli Järvinen (IPU:n Suomen johtokunnan puheenjohtaja, vihr.), Sebastian Tynkkynen (varapuheenjohtaja, ps), Anne Kalmari (kesk.) ja Sari Tanus (kd.).

Vuonna 1889 perustettu IPU (Inter-Parliamentary Union) on maailman vanhin ja laajapohjaisin parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö. Järjestön jäseninä on tällä hetkellä 179 parlamenttia.

Inter-Parliamentary Union 141st Assembly and related meetings:
https://www.ipu.org/event/141st-assembly-and-related-meetings