Kansanedustaja Jukka Mäkynen (PS) sai tällä viikolla sisäministeri Maria Ohisalolta vastauksen hänen kirjalliseen kysymykseensä siihen, että aikooko hallitus estää mahdollisten uusien suurien siirtolaisvirtojen tulemisen Suomeen. Sisäministeri Ohisalon vastauksesta edustaja Mäkysen kysymykseen käy ilmi, että hallituksella ei ole varautumissuunnitelmaa mahdollisen uuden siirtolaisvyöryn alkaessa:

”Oli selvää jo ennen kysymystäni, että Rinteen hallitus ei aio suojella Suomen rajoja mahdollisessa uudessa pakolaiskriisissä. Nyt asialla on saatu kuitenkin ihan virallinen vahvistus. Kun sisäisen turvallisuuden vastuuministeri ei mainitse vastauksessa sanallakaan Suomen sisärajavalvonnan palauttamista, puolustusvoimien valmiuden nostamista länsirajalla eikä mitään konkreettista toimenpidettä Suomen rajojen turvaamiseen uudessa siirtolaisvyöryssä, niin olemme täydellisessä tuuliajossa. Rinteen hallitus ei tee mitään. Se ei varaudu, sillä ei ole varautumissuunnitelmaa. Esimerkiksi Unkari on ilmoittanut käyttävänsä voimakeinoja uuden siirtolaisvyöryn alkaessa Unkarin rajalla. Suomen hallitus vain odottaa passiivisesti uutta siirtolaisvyöryä Suomeen.” Mäkynen jyrähtää.

Vastuuministeri Ohisalo toteaa vastauksessaan, että ” Viranomaiset tekevät jatkuvasti varautumissuunnittelua myös laajamittaisen maahantulon varalle.”

Edustaja Mäkynen pitää Ohisalon toimintaa äärimmäisen vastuuttomana vakavassa tilanteessa, jossa Suomea uhkaa suuret siirtolaisaallot:

”Ilmeisesti viranomaiset siis varautuvat uusien siirtolaisten vastaanottoon, koska Ohisalo ei mainitse sanallakaan Suomen rajojen suojelua. Minä kysyin kirjallisessa kysymyksessäni, että aikooko hallitus estää uuden siirtolaisvyöryn tulemisen Suomeen. Ohisalo ei vastannut kysymykseeni. Rinteen hallituksen arvopohja on tullut harvinaisen selväksi: se ei tule suojelemaan oman maansa kansalaisia uudessa siirtolaiskriisissä. -Mäkynen toteaa.