Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari toivotti EU:n parlamenttien maatalousasioista vastaavien valiokuntien kokouksen vieraat tervetulleiksi Helsinkiin.

Kokouksen puheenjohtajana toimiva Kalmari totesi avauspuheessaan, että Suomelle on ensiarvoisen tärkeää, että maatalous voi jatkua myös pohjoisissa oloissa: ”Suomelle pienehköjen suorien tukien ohella erittäin merkityksellisiä ovat kakkospilarin tuet. Kakkospilarista maksetun luonnonhaittakorvauksen lisäksi meillä on ympäristökorvausjärjestelmä, joka on taannut puhtaan järviveden ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen sekä mahdollisuuden panostaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Olen iloinen, että tarpeemme laajasta tukien sitomisesta tuotantoon on yleisesti hyväksytty EU:ssa. ”

Kalmari toivoo hyvien eurooppalaisten standardien leviävän. Hän uskoo, että Suomi voi näyttää esimerkkiä muille EU-maille esimerkiksi nuorten viljelijöiden tukemisesta: ”Meillä on Euroopan nuorimmat ja koulutetuimmat viljelijät. Luulen, että Suomella olisi vahvaa annettavaa, kun luomme eurooppalaista mallia sukupolvenvaihdosten helpottamiseksi ja nuorten viljelijöiden tukemiseksi”.

Kalmari muistutti myös puhtaan ja eettisen ruuantuotannon turvaamisesta sekä maatalouden merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa: ”Meidän pitää huolehtia siitä, että kasvinsuojeluaineiden käyttö kasvukauden aikana on kohtuullista, että saamme säilytettyä puhtaat vedet. Meidän tulee toimia niin, että voimme lisätä hiilen sitomista ilmasta yhteyttävien kasvien avulla. Maatalous ja metsätalous sekä biokaasuntuotanto, voivat olla merkittävä osa ratkaisua ilmaston muutoksen torjunnassa.”

Lisätietoja kokouksesta sekä livelähetys ovat katsottavissa parleu2019-sivustolta