Perussuomalaiset ovat huolissaan sananvapauden kehityksestä Suomessa. Tämä tuli esiin tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla, kun perussuomalaiset kysyi aiheesta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (r.).

– Mielipide, joka ei konkreettisesti tee pahaa kenellekään, voi tuoda kohtuuttoman tuomion oikeussalissa. Täysin kestämätöntä on se, että ihmiset eivät enää tiedä, milloin he ehkä rikkovat lakia! perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä aloitti.

Rikoslaki kieltää jo uhkailun, kunnianloukkauksen ja vainoamisen

Mäkelä totesi, että korjaamisen sijaan tilanne on menossa vielä hullumpaan suuntaan. Hän viittasi oikeusministerin taannoiseen lausuntoon siitä, että virkamiehiin kohdistuvan “maalittamisen” tulisi olla virallisen syytteen alainen rikos.

– Me perussuomalaiset emme hyväksy uhkailua tai kunnianloukkausta. Ne kuitenkin kielletään rikoslaissa jo nyt. Aikooko hallitus nyt kieltää valtaapitävien arvostelun? Aiotteko te todella vielä kaventaa ihmisten sanan- ja mielipiteenvapautta? Mäkelä kysyi.

Vihapuheen tulkinta vähintäänkin epäselvä

Henriksson totesi vastauksessaan, että valitettavasti viime vuosina “vihapuhetta” on ollut enemmän esimerkiksi sosiaalisessa mediasssa.

– Arkkipiispa (Kari) Mäkinen johti vihapuhetyöryhmää viime vuonna ja keväällä tuli mietintö. Tässä työryhmässä tultiin siihen lopputulokseen, että maalittamista tulisi jollakin tavalla suitsia.

Mäkelä huomautti Henrikssonille, ettei vihapuhetta ei ole rikoslaissa eikä sitä siis ole säädetty rangaistavaksi teoksi.

– Usein rikosnimikkeenä on “kiihottaminen kansanryhmää vastaan”. Nyt kuitenkin jopa poliisin ja syyttäjän mielipide siitä, mitä tällä tarkoitetaan, eroavat toisistaan. Kansalaisella ei ole mitään mahdollisuutta tietää, mitä hänen on lupa sanoa ja mitä ei, Mäkelä ihmetteli

Perussuomalaisilta lakialoite kiihottamislain korjaamiseksi

– Onneksi perussuomalaiset ovatkin tänään jättäneet lakialoitteen, jossa vaadimme lain täsmentämistä. Esitämme että rangaistavaksi jää selkeästi rikoksella uhkaaminen sekä rikokseen yllyttäminen. Mielipiteen tai tiedon jakaminen ei siis voisi olla enää rikos.

Arvoisa ministeri, voitteko tukea tätä kaikkien suomalaisten ja Suomessa asuvien mielipiteen vapautta tukevaa lakialoitetta? Mäkelä kysyi.

Ministeri Henriksson lupasi tutustua perussuomalaisten lakialoitteeseen, mutta toisaalta myöhemmässä vastalauseessaan totesi, ettei istuva hallitus ole muuttamassa pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.