Kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tom Packalén (ps.) ottaa kantaa

Turkin uhkaukseen lähettää terroristejä Eurooppaan.

Turkin aie lähettää Isis-terroristeja Eurooppaan on uhka Naton yhtenäisyydelle ja eurooppalaisten turvallisuudelle. Turkin tempaus lähentelee sotatoimea sen liittolaismaita ja muuta Eurooppaa vastaan.

USA:n tukemat kurdit tuhosivat tai vangitsivat suurimman osan Syyriassa olevista Isis-terroristeista, Venäjä ja Syyrian hallitus loput. Vaikka pieniä määriä Isis-terroristeja on edelleen vapaana Syyriassa, erityisesti Idlibin alueella, tilanne näytti viime aikoihin asti kohtuulliselta.

Turkilla on pitkä historia Isis-järjestön tukemisessa ja lännestä tulevien terroristien avustamisessa rajan yli Isisin toimialueelle. Turkin alueella on myös hoidettu haavoittuneita terroristeja ainakin vuoteen 2015 asti. Kun ISIS jäi alakynteen Syyriassa, Turkki ei jäänyt seisomaan tumput suorina. Turkki vapautti ainakin 1200 terroristia, kun se syksyllä hyökkäsi heitä vankeina pitävien kurdien kimppuun. Ja nyt samainen Nato-maa Turkki uhkaa lähettää terroristit Eurooppaan.

Turkki lähettää Eurooppaan mahdollisesti satoja terroristeja. Sisäministerin aiemmin antama luku 1200 ISIS jäsentä on sittemmin tarkentunut ja alkuvaiheessa Turkki lähettää kotimaihinsa 242 terroristia, 19 eri maahan.

Kysymys kuuluu, voidaanko tätä pitää sotatoimena vai onko kyseessä niin kutsutun hybridisodan operaatio.

Turkki on täysin tietoinen, että eurooppalaiset oikeusvaltiot eivät voi tuomita näitä murhaajia, raiskaajia, orjuuttajia, kiduttajia, päänleikkaajia, sillä heidän tekemiä rikoksia on mahdotonta tutkia hajallaan Euroopan pääkaupungeissa.

Kun ensimmäinen Turkin lähettämä terroristi tekee iskun Euroopassa, onko Nato-maa mahdollisesti tehnyt sotatoimen toista Nato-maata tai sotilaallisesti liittoutumatonta maata vastaan?