Keskustan kansanedustaja, eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Kärnä vaatii Euroopan unionilta toimenpiteitä Kiinaa vastaan sen Hongkongissa harjoittaman väkivallan takia. Hongkongissa poliisit ovat viikonloppuna ampuneet mielenosoittajia kovilla patruunoilla.

– EU:n ja Suomen sen puheenjohtajamaana on tehtävä Kiinalle selväksi, että näin ei voida toimia. Mikäli kansainvälinen yhteisö seuraa Kiinan toimintaa vierestä tumput suorina ja hiljaa, on lopputuloksena todennäköisesti uusi Tiananmenin aukion verilöyly, mutta tällä kertaa Hongkongissa. On äärettömän tärkeää, että tuemme hongkongilaisten pyrkimyksiä rakentaa demokraattista yhteiskuntaa. Kiinan väkivaltaan taas on tarvittaessa vastattava pakotteilla.

Kärnä toteaa, että Suomi ja EU eivät voi myöskään jättää Taiwania yksin tässä tilanteessa. Kiina on osaltaan Hongkongin tapahtumien takia lisännyt määrätietoisesti painetta myös Taiwania kohtaan, jota se pitää kapinallisena maakuntanaan.

– Suomella ja Taiwanilla on hyvät kahdenväliset suhteet, emmekä voi antaa Kiinan painostuksen vaikuttaa näihin suhteisiin. Jokaisen EU-maan tulisi nyt kutsua Kiinan suurlähettiläät puhutteluun ja vaatia rauhanomaista ratkaisua Hongkongiin sekä Taiwanin jättämistä rauhaan.