Puhemies Vanhanen: Eduskunta jatkaa työtään, rinnalla käydään hallitusneuvottelut

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoi tänään eduskunnan lähiviikkojen työtilanteesta valtioneuvoston jätettyä eronpyyntönsä aiemmin päivällä.

Puhemiehen mukaan eduskunta jatkaa lähiviikot työtään normaalisti, ja sen rinnalla käydään hallitusneuvottelut. Suurimman eduskuntaryhmän edustaja kutsuu muut eduskuntaryhmät koolle, ja uuden hallituksen muodostaminen lähtee liikkeelle. Samalla eduskunnassa on käsiteltävänä suuri joukko edellisen hallituksen esityksiä, muun muassa ensi vuoden budjetti.

“Oma vahva vetoomukseni on, että riippumatta siitä, mitkä tahansa ryhmät ryhtyvät hallitusneuvotteluja käymään, niin vanhan hallituksen ryhmät veisivät eteenpäin niitä päätöksiä, jotka eduskuntaan on tuotu. Tämä koskee erityisesti ensi vuoden talousarviota.”

Puhemies Vanhanen otti esille myös Suomen EU-puheenjohtajuuskauden, jota on jäljellä vielä muutamia viikkoja.

“EU:n ministerineuvoston johtamisessa on omaksuttava tuleviksi neuvotteluviikoiksi se kanta, että hallituksen ministerit saavat eduskunnalta sen poliittisen mandaatin, jolla he neuvostoa johtavat. Ministerit käyvät suuressa valiokunnassa ja tarvittaessa muissa valiokunnissa ennen neuvoston kokouksia, ja poliittinen legitimiteetti tulee tästä eduskuntakäsittelystä. Toivon, että EU-puheenjohtajuuskausi viedään säntillisesti päätökseen, ja se tapahtuu eduskunnan tuella.”

Yksittäisistä asioista puhemies nosti esiin välikysymyskeskustelu omistajaohjauksesta, joka käydään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.