– Kun keskustelemme 30 suomalaislapsesta ja 10 suomalaisnaisesta, jotka ovat al-Holin Isis-leirillä Syyriassa, lähtökohtana tulee olla Suomen perustuslaki ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus. Muuta kestävää perustaa ei ole, kansanedustaja Eva Biaudet (RKP) alleviivasi al-Holiin liittyvässä välikysymyskeskustelussa tiistaina.

– Valitettavasti al-Holin lapsista on tullut sisäpoliittinen kysymys. Tämä välikysymys on siitä osoituksena. Meidän ei tule tehdä puoluepolitiikkaa asialla, jossa on kyse elämästä ja kuolemasta.

Eva Biaudet painottaa, että YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus on sitova.

-Suomen on noudatettava kansainvälisiä velvoitteitaan. Lähtökohtana tulee kaikissa tilanteissa olla lapsen etu. Muulla tavoin emme voi asiaa arvioida.

Biaudet kehottaa myös mediaa näkemään vastuunsa asiasta raportoitaessa.

-Salassa pidettävien asiakirjojen vuotaminen ulkoasiainministeriöstä ja muilta tahoilta, joita koskevat tiukat turvallisuusjärjestelyt, on hyvin huolestuttavaa. Ylipäätään luottamus politiikkaan heikkenee, kun julkinen keskustelu saa uutta potkua vuodoista ja erilaisista huhuista. Tällaisissa tilanteissa myös toimittajien tulee kantaa vastuunsa ja tietenkin aina harjoittaa lähdekritiikkiä.