EU:ssa tehdään lujasti töitä sen eteen, että Eurooppa olisi entistäkin parempi paikka asua. Lue koosteestamme, mitä on luvassa vuonna 2020.

Ilmastohätätila

Ilmastohätätilaan vastaaminen on yksi EU:n tärkeimpiä prioriteetteja. Euroopan komissio julkisti joulukuussa vihreän kehityksen ohjelman, jonka tavoitteena on tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Luvassa on aloitteita kestävästä ruoantuotannosta, pitkäikäisemmistä käyttötavaroista, torjunta-aineista, luonnon monimuotoisuudesta sekä päästövähennyksistä lento- ja laivaliikenteessä.

EU:n pitkän aikavälin budjetti

Neuvottelut EU:n budjettikehyksestä vuosille 2021–27 jatkuvat. Parlamentti vaatii lisää rahaa ilmastonmuutoksen torjumiseen, innovaatioiden kehittämiseen ja ulkorajojen suojaamiseen.

Digipalvelut

Komissiolta odotetaan lakialoitteita digitaalisista palveluista sekä tekoälystä. Jälkimmäisen on määrä selventää lainopillisia kysymyksiä ja helpottaa alan investointeja Euroopassa. Parlamentti tutkii, voivatko automatisoidut päätöksentekojärjestelmät olla puolueellisia niissä käytettyjen algoritmien perusteella.

Pankkiunioni

Eurokriisi osoitti, että EU:n rahoitusmarkkinoiden yhtenäistämistä tulee jatkaa entisestään. Vuonna 2020 parlamentti käsittelee esityksiä pankkiunionin loppuun viemiseksi, kuten talletusten suojaamisesta ja varatoimista, jos pankki ajautuu vararikkoon.

Kauppasopimukset

Parlamentti äänestää Vietnamin kanssa solmituista kauppa- ja investointisopimuksista, jotka poistaisivat 99 % tullimaksuista osapuolten väliltä. Lisäksi EU jatkaa uusien sopimusten neuvottelemista muun muassa Australian ja Uuden-Seelannin, Chilen, Indonesian, Filippiinien, Marokon ja Tunisian kanssa. Neuvottelut investointisopimuksesta Kiinan kanssa jatkuvat.

Terveys

Ensi vuoden alussa komission odotetaan julkistavan toimintasuunnitelman syöpää vastaan. Parlamentti ottaa esityksen arvioitavakseen.

Matkustajien oikeudet

Uusi ehdotus pyrkii päivittämään lento- ja junamatkustajien oikeuksia. Mepit haluavat erityisesti parantaa vammaisten matkustajien oikeuksia.

Laajentuminen

Neuvottelut jatkuvat EU:n jäsenmaiksi haluavien valtioiden kanssa. Parlamentti vaatii EU:ta aloittamaan laajentumisneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa, sillä ne täyttävät nyt ennakkovaatimukset. Mepit keskustelevat myös Länsi-Balkanin maiden mahdollisuuksista liittyä unioniin.

Brexit

Ison-Britannian on tällä hetkellä määrä lähteä EU:sta 31. tammikuuta 2020, joskin se voi myös erota jo aiemmin, jos erosopimus läpäisee britti- ja Euroopan parlamentin.

Kun erosopimus on hyväksytty, Iso-Britannia ja EU alkavat neuvotella tulevat suhteet määrittävästä sopimuksesta, joka kattaisi muun muassa kaupan ja puolustusyhteistyön, ympäristön suojelun sekä terrorismin vastaisen työn.

Turvallisuus

Parlamentti ja neuvosto neuvottelevat parhaillaan aloitteesta estää terroristisen sisällön leviäminen verkossa. Myös väliaikaisista rajatarkastuksista Schengen-alueella keskustellaan. Komission odotetaan ehdottavan ensi vuonna uusia sääntöjä EU:n ulkorajojen suojaamiseksi.

Schumanin julistus

Ensi vuonna 9. päivänä toukokuuta tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamista, joka oli ensimmäinen askel kohti nykyistä Euroopan unionia.