Kokoomuksen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen vaatii ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta Mika Niikolta (ps.) selvitystä Kiina-yhteyksistään. Niikko on Suomen Kuvalehden tietojen mukaan salaillut osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

Valiokunnan on saatava pikaisesti Niikolta selvitys asiaan. Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti, Virolainen toteaa.

Virolainen muistuttaa, että kansanedustajan on eduskunnan työjärjestyksen 76 a §:n perusteella annettava eduskunnalle selvitys sidonnaisuuksistaan. Ilmoitusvelvollisuus koskee niitä edustajantoimeen kuulumattomia tehtäviä, elinkeinotoimintaa, omistuksia yrityksissä sekä muuta merkittävää varallisuutta, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa edustajana.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta odotetaan nuhteettomuutta ja avoimuutta sidonnaisuuksissaan. Ulkoasiainvaliokunta käsittelee erittäin luottamuksellisia kansalliseen turvallisuuteen ja ulkosuhteisiin liittyviä asioita. Paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia ja edellyttävät puheenjohtajalta kattavaa selvitystä asiaan, Virolainen päättää.