Ranne Pohjoismaiden neuvoston rajaestetyöryhmän puheenjohtajaksi

Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) valittiin 28. tammikuuta Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston rajaestetyöryhmän puheenjohtajaksi. Ranne toteaa, että rajaestetyöryhmän tärkein tehtävä on mahdollistaa ja edistää hyvää pohjoismaista yhteystyötä ja kehitystä. “Rajalla tulee kuitenkin olla esteitä, joilla turvataan Pohjolan asukkaiden turvallisuutta”, Ranne lisää.

Pohjoismaiden neuvostossa rajaestetyötä tehdään erityisesti kansalaisten ja elinkeinoelämää haittaavien esteiden purkamiseksi, kuten liikkuvuuden ja palvelujen helpottamiseksi, jotta tulevaisuuden Pohjolasta tulisi maailman integroitunein alue. Pohjoismaisista rajaesteistä ja niiden poistamisesta on määrä käydä keskustelua eduskunnan täysistunnossa alkuvuodesta 2020.

Suomen kannalta ajankohtaisimpia rajaesteitä ovat olleet oikeus työttömyyskorvaukseen Ruotsissa silloin, kun henkilö on irtisanottu tai lomautettu työpaikastaan Suomessa. Sosiaalietuuksien maksamisessa puolestaan on ollut epäselvää, minkä maan tehtäviin etuuksien maksaminen kuuluu. Edellä mainittujen lisäksi myös rajat ylittävät arvokuljetukset esimerkiksi Tornion ja Haaparannan välillä, tavaroiden viennin yhteydessä suoritettavat tullaustalletukset ja erilaiset rakentamismääräykset ovat olleet rajaestetyöryhmän käsittelyssä.