Keskustan kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen ja rajakapteeni evp. Mikko Kärnä arvioi, että Turkin mahdollisesti eskaloimassa uudessa pakolaiskriisissä länsirajalle ei muodostu vuoden 2015 kaltaista ongelmaa.

–        Suomi on tehnyt vuoden 2015 jälkeen yhteistyötä pohjoismaiden kanssa estääkseen tällaisten tapahtumien toistumisen. Tanska ei tule päästämään mahdollisia turvapaikanhakijoita kulkemaan vapaasti Ruotsiin, eikä Ruotsi myöskään Suomeen. Onkin turhaa pelottelua väittää, että länsirajasta muodostuisi meille ongelma. Torniosta ei tällä hetkellä tule Suomeen turvapaikanhakijoita ja itse asiassa eniten turvapaikanhakijoita rajanylityspaikoistamme saapuu tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Miksi perussuomalaiset eivät vaadi sen sulkemista, vaan tällä hetkellä täysin tarpeettomia viranomaistoimia länsirajalle?

Kärnä on sen sijaan huolissaan Venäjän reaktiosta ja Suomen itärajasta, joka on samalla EU:n ulkoraja.

–        Venäjän vuoden 2016 voimannäyttö, kun se päästi Suomeen muutaman tuhat turvapaikanhakijaa pohjoisimmilta rajanylityspaikoiltamme, voi toistua. Tällöin kriisi saatiin ratkaistua diplomatian keinoin. On kuitenkin hyvä pohtia mitä tekisimme, mikäli Venäjältä saapuisi Suomeen kymmeniä- tai satojatuhansia turvapaikanhakijoita. Tällaisessa tilanteessa olisi varmasti hyvä, että tietystä taakanjaosta olisi sovittu EU-valtioiden kesken kestävillä sopimuksilla. Itäraja voidaan myös laittaa kiinni, mutta mitä tehdään, jos sieltä päästetään ihmisiä silti yli? Turkin ja Venäjän välit ovat vaikeat, mutta se on selvää, että molemmilla on intressi horjuttaa EU:n yhtenäisyyttä. Meidän pitää kaikin keinoin varmistaa, että Suomen rajat pitävät.