Turkki ilmoitti perjantaina avaavansa Kreikan-vastaisen rajansa eikä aio enää estää turvapaikanhakijoita ja muita laittomia rajanylittäjiä pyrkimästä Eurooppaan. Viikonloppuna tilanne on kiristynyt entisestään ja Kreikan poliisi on mm. käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä luvattomia rajanylittäjiä vastaan Kastaniesin raja-asemalla.

Myös Kreikan saarille on yritetty rantautua paikallisten asukkaiden vastustuksesta huolimatta. Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis kertoi sunnuntaina, ettei Kreikka aio ottaa vastaan laittomien rajanylittäjien turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen. Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on nostanut valmiuttaan Turkin vastaisilla rajoilla sekä siirtää henkilöstöä Kreikkaan tukemaan paikallisia viranomaisia.

”Ylen arvion mukaan Kreikan rajalle on pyrkimässä jopa 150 000 turvapaikanhakijaa, joista valtaosa on miehiä. Mitä tapahtuu, jos Kreikan rajavalvonta pettää ja nämä ihmiset pääsevät vapaasti Schengen-alueelle? Olemme jo nähneet, mitä yksin saapuvat nuoret miehet saavat aikaan eikä vastaavia ongelmia kaivata yhtään enempää. Emme kaipaa uusintaa vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallosta”, perussuomalaisten Sanna Antikainen moittii.

Turkin päätös rikkoa vuonna 2016 EU:n kanssa solmittua pakolaissopimusta kiristää entisestään Turkin ja Kreikan huonoja välejä ja pahentaa jo ennestään vaikeaa pakolaistilannetta Kreikassa. Vuoden 2015 turvapaikanhakija-aalto sai monet maat sulkemaan rajansa, mikä myös kiristi monien EU-maiden keskinäisiä välejä. EU:n sisäministerit kokoontuvat hätäkokoukseen tällä viikolla keskustelemaan Turkin rajatilanteesta ja Syyrian kriisistä.

”Suomen on oltava valmis ottamaan rajatarkastukset käyttöön ja sulkemaan rajansa ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja saapuvilta, mikäli Kreikka ja Frontex eivät onnistu pitämään EU:n ulkorajaa suljettuna laittomilta rajanylittäjiltä. Rajavalvontaa tulee tehostaa etenkin Suomen ja Ruotsin rajalla. Suomeen ei tule päästää yhtäkään laitonta, turvallisen maan kautta saapuvaa siirtolaista väärinkäyttämään turvapaikkajärjestelmää”, Antikainen vaatii.

Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien Suomen varautumista uuteen turvapaikanhakijakriisiin Turkin rajan avautumisen takia.