Päivi Räsänen: Valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi on viety myös esiintymiseni Maria Veitolan yökylässä -itsesensuuriin ja vaikenemiseen ei tule suostua

Tutkintapyyntöjen tehtailu kirjoituksistani ja puheistani jatkuu. Veitolan ohjelmaa koskeva tutkintapyyntö oli toimitettu valtakunnansyyttäjän toimistoon, joka siirsi asian poliisille ensiarvioon. ”Yökylässä Maria Veitola” -ohjelma esitettiin MTV3-kanavalla 1.2.2018 ja TV-kanava AVA:lla 27.6.2018. Ohjelman lomassa kävimme keskustelua Raamatusta, Jeesuksen merkityksestä, synnistä ja armosta.  Tutkintapyynnössä on tartuttu varsin samantyyppisiin kommentteihin homoseksistä, joita esiintyy myös v. 2004 pamfletissani.

Tutkintapyynnössä väitetään, että solvaisin homoseksuaaleja puhumalla ”kivusta” ja psykoseksuaalisen kehityksen häiriöstä. Tutkintapyynnössä syytetään myös siitä, että käytän sanaa perversio toteamalla, että ”kaikilla meillä on perversioita”. Tutkintapyynnön tekijä pitää epätodennäköisenä, että ”Räsäsellä olisi minkäänlaisia perversioita” ja siksi pitää lausuntoa manipulatiivisena homofobian ilmaisuna.

Poliisin päätöksen mukaan ohjelma sisälsi sallittua sanavapauden käyttöä eikä minua, tv-kanavia tai Maria Veitolaa ole syytä epäillä kiihottamisrikoksesta.

Tämä päätös palautuu kuitenkin poliisin ilmoituksen mukaan Valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi, joka niin harkittuaan voi tehdä määräyksen esitutkinnasta. Poliisi teki viime syyskuussa vastaavan päätöksen, vastaavista syytöksistä koskien pamflettiani ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, Luthersäätiö v, 2004”, mutta valtakunnansyyttäjä siitä huolimattia määräsi esitutkinnan, minkä vuoksi olin viimeksi tällä viikolla poliisin kuultavana.

”Minua huolestuttaa, että näillä tutkintapyynnöillä sekä niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla  pyritään aggressiivisesti rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta, luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä. Samalla on vaarana, että media ja kirjoitusten julkaisijat alkavat rajaamaan joitakin keskustelunaiheita ja joitakin keskustelijoita pois. Pelon ja vaientamisen kierteeseen ei tule suostua.”