Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) ehdottaa, että Euroopan neuvosto lähettäisi omia tarkkailijoita Kreikan ja Bulgarian Turkin vastaiselle rajalle.

”Euroopan neuvosto on maanosan laajapohjaisin ja tärkein ihmisoikeus- ja poliittinen järjestö”, Kiljunen perusteli, kun yleiskokouksen pysyvä komitea keskusteli perjantaina Pariisissa aiheesta ”Turkin, Kreikan ja Bulgarian rajatilanne: miten suojella ihmisoikeuksia”.

Turkin presidentin päätöksen ja Kreikan vastatoimien seurauksena Turkin ja Kreikan rajalla tuhansia ihmisiä on jumissa vailla tukea tai mahdollisuutta saada kansainvälistä suojelua.

Ennen Kiljusta keskustelussa puheenvuoron käyttivät sekä Kreikan että Turkin edustajat. Kreikan valtuuskunnan puheenjohtaja Dora Bakoyannis totesi, että Kreikan sietokyky on ylittynyt maassa jo olevien pakolaisten takia, eikä Kreikalla ole valmiutta enää ottaa vastaan lisää turvapaikanhakijoita. Hän vetosi turkkilaisiin pyytäen Turkkia olemaan käyttämättä ihmisiä poliittisina pelinappuloina.

Turkin valtuuskunnan puheenjohtaja Akif Çağatay Kiliç totesi, että tilanteesta on liikkeellä paljon huhuja, eikä Turkin hallitus ole tilanteen taustalla. Hän muistutti, että Kreikka on käyttänyt väkivaltaa pakolaisia kohtaan. Hänen mukaansa myös Turkki on tehnyt jo riittävästi, kaikkia ei voi auttaa eikä ketään ole pakotettu lähtemään Turkista.

Kiljunen kiitti puheenvuorossaan Kreikan ja Turkin edustajia siitä, että he ymmärtävät rauhanprosessin tärkeyden.

”Tilanteen taustalla on sota ja siihen tarvitaan kiireesti yhteisiä ratkaisuja. Turkin ja Venäjän välinen aselepo on tärkeä ja rauhan eteen tulee tehdä paljon työtä. Siksi on tärkeää, että Saksa ja Ranska osallistuvat seuraavaan kokoukseen Turkin ja Venäjän johtajien välillä. Euroopan neuvoston tehtävä on valvoa tilanteen seurauksia ja EU:n jäsenenä Suomi ymmärtää, että tilanne on meidän kaikkien ongelma. Suomi osoittaa solidaarisuutta Kreikkaa kohtaan ja pyrkii auttamaan kaikin mahdollisin keinoin. Kreikka ei voi hoitaa koko taakkaa yksin ja Kreikkaa tulisi tukea ihmisoikeussitoumuksensa noudattamisessa”, hän totesi.

Pysyvän komitean keskustelussa viitattiin myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun Dunja Mijatovicin lausuntoon, jossa hän muistutti kaikki osapuolia välttämään väkivaltaa ja varmistamaan turvapaikanhakijoiden suojelun. Euroopan neuvosto ei voi ratkaista kriisiä, mutta jäsenmaita tulee muistuttaa velvoitteestaan auttaa hädänalaisia ihmisiä, mikä edellyttää solidaarisuutta ja taakanjakoa.