Byrokratia pois koronakriisin tukihakemuksista!

Yrittäjiltä tulee nyt paljon valituksia Business Finlandin toiminnasta. Häiriötilanteen kehittämisavustusten hakuohjeiden mukaan liitteitä ei lähtökohtaisesti tarvita. Hakemuksia oli 1.4. mennessä tullut Business Finlandille ja ELY-keskuksille yhteensä yli 20.000 kappaletta, mikä kertoo yritysten valtavasta hädästä, perussuomalaisten kansanedustaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne listaa.

– Vaan mitä tekee Business Finland hakuvyöryn edessä? Alkaa tehdä useitakin lisätietopyyntöjä yrityksille, Ranne puuskahtaa. Pienyrityksiltä tivataan esimerkiksi tilintarkastajan lausuntoa, vaikka niillä ei tilintarkastuslain mukaan sellaista tarvitse edes olla. Näitä yrityksiä on valtavasti.

Ranteen mukaan toinen ongelma on kriisin ajoitus. Tähän aikaan vuoden 2019 tilinpäätös on useimmilla vasta valmisteilla. Jos hakemuksen käsittelijä hakee yrityksen viimeisen vahvistetun tilinpäätöksen kaupparekisteristä, sieltä löytyy vuoden 2018 tilinpäätös. Siitä ei nyt paljoa iloa ole.

– Tässä kohdin hakemuksen, tai enintään kirjanpitoajon vuodelta 2019 on riitettävä. Tämä olisi pitänyt ohjeistaa ennen kuin otetaan sisään yli 20.000 hakemusta, joista aletaan sitten kysellä lisää. Käsittelijä näkee kaupparekisteristä, jos tilintarkastajaa ei ole. Tilintarkastajan lausunnon vaatiminen ei ole tästä maailmasta, Ranne ihmettelee.

– Yrittäjillä on nyt vaikeuksia pelastaa yrityksensä. Siihen he tarvitsevat oikeaa apua, eivätkä lisää kierroksia byrokratian oravanpyörässä. Ohjeet laveista tulkinnoista eivät nyt riitä, työ- ja elinkeinoministeriön pitää välittömästi ohjeistaa Business Finland ja ELY-keskukset lopettamaan älyttömät byrokratian kiemurat, muuten koko valtavan hakemusmassan käsittelyyn ei mikään aika riitä, Ranne vaati torstain 2.4.2020 kyselytunnilla elinkeinoministeri Mika Lintilältä.

– Kysehän ei ole hakukriteereistä lipeämisestä, vaan siitä, että yrittäjien tilanne selvitetään sellaisilla tiedoilla, jotka he kohtuudella pystyvät antamaan, Ranne päättää.