Koronaepidemia iski kovaa suomalaisiin teattereihin ja teatterintekijöihin. Teatterit peruivat esitykset, niin ei ole katsojia, eikä sitä myötä lipputuloja. Teatterin Tiedotuskeskuksen tilastojen mukaan koronakriisin takia teatterit menettävät lipputuloja 1,7 miljoonaa euroa viikossa, kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi toteaa.

“Korona vaikuttaa tietysti kaikkiin teatterintekijöihin, mutta mitä suurimmassa määrin näytelmäkirjailijoihin, koska on heidän tulonsa koostuvat lipputuloista maksettavista käyttökorvauksista”, Kilpi sanoo.

Koronan myötä menetetyt rojaltikorvaukset liittyvät siis jo tehtyihin töihin, joista ei ole vielä saatu palkkiota. Yksi peruttu näytelmä voi tästä syystä romuttaa näytelmäkirjailijan toimeentulon hyvin pitkäksi aikaa, ei vain pariksi kuukaudeksi.

“Näytelmäkirjailijoille maksettu palkkio ei ole palkkaa ja kirjailijoiden asema työttömyysturvajärjestelmässä on epäselvä. Näytelmäkirjailijoilla ei siis ole mitään turvaa tällaisen tilanteen varalle, jossa esitykset peruuntuvat force majeure -syistä vaan he jäävät mahdollisten apurahojen varaan tai kokonaan vaille tuloja”, Kilpi toteaa.

“Näytelmäkirjailijat ovat normaalitilanteessakin teatterialan alipalkattuja. Vuonna 2017 näytelmäkirjailijoista 45% ansaitsi vuodessa alle 10 000€. (Sunklo)”, Kilpi jatkaa.

Hallitus esitti lisätalousarviossa kulttuurille 40 miljoonan euron määrärahan lisäystä koronaepidemiasta syntyneiden taloudellisten menetysten korvaamiseksi. Summasta on tarkoitus maksaa tulojen, kuten pääsylipputulojen menetyksiä.

“Kun nämä rahat tulevat haettavaksi ministeriöstä, niin hakuohjeissa tulisi huomioida myös näytelmäkirjailijat, koska määrärahalla on tarkoitus kompensoida pääsylipputulojen menetyksiä ja niistä osa sopimusten mukaan kuuluu näytelmäkirjailijoille”, Kilpi linjaa.

Näytelmäkirjailija Elina Kilkku avaa alan tilannetta. Näytelmäkirjailijat tekevät työtä usein jopa vuosia olemattomalla korvauksella. Koronakriisi osuu erityisen pahasti juuri heihin, sillä näytelmäkirjailijoiden tulot muodostuvat pitkälti näytelmien käyttökorvauksista, jotka lasketaan näytelmien lipputuloista ja täten maksetaan vasta jälkikäteen. Näytelmäkirjailijoiden tulonmuodostus poikkeaa siis merkittävästi kaikista muista teatterissa työskentelevistä, ja on riippuvainen lipputuloista. Nyt nämä tulot ovat täysin ilman ennakkovaroitusta kadonneet näytelmäkirjailijoilta.

“Meidän tulee muistaa näytelmäkirjailijat, kirjailijat ja muut sisällöntuottajat muulloinkin, kuin tekijänoikeusviikolla, koska maailma olisi tyhjempi paikka ilman heitä”, Marko Kilpi päättää.

Edustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen puhemiehelle.