Finnair ilmoitti sunnuntaina, että se ei aio lentää kesällä kaikilta maakuntakentiltä, koska kyseisten kenttien matkustajamäärä on normaaliakin alhaisempi. Ilmoitus koskee Joensuun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan suuntautuvia lentoja. Myös kenttien tulevaisuus on uhattuna. Jos lennot lakkautetaan pysyvästi, on se kentille lopullinen kuolinisku.

Finnairin toiminta herätti keskustelua, sillä valtio omistaa yli puolet yhtiöstä. Hallitus esittää yhtiölle 700 miljoonan euron pääomitusta, mutta on samalla kertonut, ettei Finnairille pörssiyhtiönä tukeen voida liittää esimerkiksi sellaisia ehtoja, että sen tulisi varmistaa maan huoltovarmuus ja liikennöinti joka puolella Suomea.

Vihreät myhäilevät tyytyväisenä lentokoneiden maatessa kentillä turhanpanttina, sillä se tukee heidän ilmastotavoitteitaan. Keskustan kansanedustajat taas kirjoittelevat turhautuneena Twitterissä, että miten tässä nyt näin pääsi käymään ja vaativat muutoksia kovaan ääneen. Tapaus on hyvä esimerkki miten keskustaa viedään hallituksessa kuin pässiä narussa.

Keskusta on etukäteen tiennyt varsin hyvin, ettei lainsäädäntö nykyisellään anna mahdollisuutta asettaa mainittuja ehtoja osakeannissa. Miksi keskusta sitten päästi esityksen ulos hallituksesta eikä vaatinut jotain muita keinoja kotimaan lentokenttien pelastamiseksi? Keskusta olisi voinut tehdä esimerkiksi esityksen, jossa Finnairilta ostetaan tietty määrä lentoja reittien ja lentokenttien tulevaisuuden turvaamiseksi kriisiajan yli.

Samaan aikaan hallitus on valmis lappaamaan satoja miljoonia euroja yhteisvastuuseen eteläeurooppalaisten yhtiöiden pelastamiseksi. Minusta meidän tulee turvata kotimaisen lentoyhtiön tulevaisuus, jotta voimme varmistaa koko maassa nopean liikkumisen ja pitää kattavan lentokenttäverkon. Siihen on oltava rahaa. On se ihme, kun EU-maiden yhtiöiden pelastamiseen löytyy rahaa, muttei kotimaisen lentoyhtiön.

Nyt ainakin keskustalaiset kansanedustajat Anu Vehviläinen sekä ministeri Katri Kulmuni ovat pöyristyneet Twitterissä Finnairin toiminnasta. Vehviläinen muistuttaa Finnairia, että eduskunta ei ole vielä hyväksynyt 700 miljoonan euron pääomitusta. Vastustavatko hallituspuolueen kansanedustajat hallituksen esitystä? Jos näin on, miksi hallituspuolue keskusta on koko esityksessä mukana? Miksi keskusta ei vaikuttanut esitykseen hallituksen keskusteluissa ja tuonut ehdotuksia muiksi rahoituskeinoiksi.

Näyttää siltä, että keskusta ei pysty vaikuttamaan hallituksessa ja yrittää pelastaa nahkansa kritisoimalla hallituksen esitystä jossa ovat mukana. Ajetaan siis kaksilla rattailla ja toivotaan ettei kansalaiset sitä huomasi.