Turtiaisen tuntoja

Kansanedustaja Ano Turtiaiselle on pienessä ajassa tapahtunut kaikenlaista. Sanomista on rajoitettu rankalla kädellä. On Facebookin kirjoituskieltoja ja eduskuntaryhmästä erottamista sekä valtakunnansyyttäjän silmiin joutumista. Rasistikortteja on ollut ilmassa enemmän kuin koronatartuntoja Suomessa. Kaikki kohtelu ei ole tuntunut tasapuoliselta.

Kun ministeri jää kiinni kalliista esiintymiskoulutushuijauksesta ja vielä myöntää huijauksen luvaten maksaa rahat valtiolle takaisin, silti jokaisen pienimmänkin kylän toimittaja keskittyy syyttämään Turtiaista rasismista yhden twiitin perusteella. Siis yhden twiitin, jossa luki seuraavasti: ”Oletteko huomanneet, mitä lähempänä hyvinvoinnin alueilla ollaan ’tasa-arvoa’, sitä enemmän siellä on rähinöitä.” Tekstin saatteena oli humoristiseksi tarkoitettu kuva, jolla haluttiin viitata USA:n järjettömiin mellakoihin.

Miksi yhdestä twiitistä nousi näin suuri haloo?

Turtiaisen mukaan poliittinen vastustaja on nyt sananvapauden puolustajien niskassa vahvemmin kuin koskaan aikaisemmin ja saanut jopa eduskunnan äänestämään sananvapaudesta. Turtiainen viittaa Juha Mäenpään eduskunnassa pitämään puheeseen ja sen humoristiseen sananvalintaan. Turtiaisen mukaan kyseessä on täysin tahallinen huumorintajuttomuus ja likainen peli poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi:

”Twiitin suureen huomioon ei ole syynä pelkästään se, että minä olen perussuomalainen ja että puolustan ja koeponnistan jutuillani sananvapautta. Twiitille on haluttu iso huomio siksi, että se vahingoittaisi puoluettani. Poliittiselle vastustajalle toisarvoista oli se, että twiitin tarkoitusperän vääristelystä ja sen paisuttelusta seuraisi vahinkoa minulle, perheelleni, yrityksellemme ja kaikelle mikä siihen liittyy.”

Turtiaisen mukaan kohu pyrittiin tahallisesti levittämään maailmanlaajuiseksi. Koko mediakenttä yhdisti voimansa ja alkoi iskeä tavoitteenaan perussuomalaisten heikentäminen.

”En puolustele twiittiäni, mutta tässä vaiheessa se oli jo tapahtunut. ”

Turtiainen korostaa, että eduskuntaryhmän antama demokraattinen rangaistuspäätös on hyväksyttävä, ja sitä pitää kunnioittaa. Turtiaisen mukaan on myös selvää, että poliittiset vastustajat eivät rakasta perussuomalaisia:

”En kuitenkaan olisi ikinä uskonut kuinka vihattuun puolueeseen kuulun. Tämä selvisi heti, kun media alkoi ottamaan minuun yhteyttä ryhmästä erottamisen jälkeen ja kuvitteli, että en enää olisi palaamassa perussuomalaisiin.”

Paluu eduskuntaryhmään?

”Ryhmästä erottamisen jälkeen ensimmäisissä haastatteluissa annoin medialle ymmärtää, että en ryhdy anelemaan takaisin pääsyä ryhmään ja että saavat kysellä minua takaisin. Vaikka media onkin isoin otsikoin maalaillut puolueenkin pohtivan erottamistani, monet yksittäiset ryhmän jäsenet ja myös ryhmän puheenjohtaja ovat kuitenkin pyydelleet minua takaisin. Myös puolueen puheenjohtaja on julkisuudessa toivonut paluutani ryhmään.

Perussuomalaisten puoluehallitus on kysynyt sähköpostitse Turtiaiselta, onko hänen tavoitteenaan palata takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Vastausta kysymykseen on pyydetty 1.7.2020 mennessä. Turtiaisen puolelta asia on selvä, ja hän on jo vastannut tiedusteluun:

”Kysymykseen oli helppo vastata. Kyllä, tavoitteeni on palata perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Asia on sitten aikanaan heidän käsissään.”

Turtiainen kertoo tavoitteistaan:

”Ryhmään päästyäni tavoitteenani on ajaa sananvapautta vaalien Suomen ja suomalaisten asiaa ja siihen on vain yksi tie: Mitä paremmin menee sillä joka kustantaa kaiken, sitä paremmin menee kaikilla. Puhun nettomaksajista eli yksityisyrittäjistä ja heidän työvoimastaan. He kustantavat jokaisen kansalaisen hyvinvoinnin, he mahdollistavat julkiset palvelut ja julkiset työpaikat. Heidän asiansa pitää olla ensimmäisenä kunnossa, ja heidän ehdoillaan heille täytyy mahdollistaa väylät toteuttaa työtään ja lujittaa toimeentuloaan.”