Koronakevät ei vähentänyt liikennekuolemia, vaan edelleen viikoittain saadaan lukea ikäviä uutisia liikenteestä. Vaikka autoista on tullut turvallisempia, niin kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia tapahtuu edelleenkin aivan liian paljon.  Liikenneturvan tilaston mukaan tammi-toukokuussa 2020 kuolemia oli 79, kun vastaava luku vuodelta 2019 oli 76. Kokoomuksen poliisikansanedustaja Marko Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

”Hyvin usein kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa on kyse vanhasta vitsauksesta – kaahaamisesta. Tämä on seurausta dramaattisesti vähentyneestä liikennevalvonnasta, joka johtuu Liikkuvan poliisin lakkauttamisesta ja poliisin resurssien kutistumisesta”, Kilpi sanoo.

Suomi asetti vuonna 2010 kunnianhimoisen tavoitteen puolittaa liikennekuolemien määrä vuoteen 2020 mennessä, jolloin vuonna 2020 liikenteessä kuolisi enintään 136 henkilöä. Liikenneturvan vuoden 2019 ennakkotiedon perusteella kuolemien määrä ylittyy 73.

”Poliisin vähentyneiden resurssien vuoksi liikennesektorien poliisit ovat joutuneet keskittymään kiireellisten hälytys- ja valvontatehtävien suorittamiseen, ja liikenteen valvonta on kutistunut olemattomiin”, Kilpi jatkaa.

Syksyllä 2019 eduskunnan budjettikeskustelussa ministeri Ohisalo vastasi useamman kansanedustajan esittämiin kysymykseen poliisin resursseista, että poliisien määrä tulee jatkossa nousemaan. Kun lisäresurssit tulevat, niin ne eivät valu toimitiloihin tai ict:hen, vaan henkilöstömäärää tullaan kasvattamaan. 

”Nämä ministerin lupaamat henkilöstömäärän lisäykset eivät näy poliisin arjessa tällä hetkellä mitenkään eli edelleenkään poliisi ei pysty esimerkiksi hoitamaan liikennevalvontaa yhtään paremmin kuin aiemminkaan”, Kilpi toteaa.

Joka seitsemäs liikennekuolema on itsemurha. Mielenterveystyön resurssien niukkuus on nähtävissä suoraan myös liikennekuolemien määrässä. Vain puolet mielenterveyden häiriöitä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Mielenterveystyön resursointia on vahvistettava tuntuvasti. Varsinkin nuorten kohdalla se olisi erinomaisen tuloksellista.

”Liikenteessä tapahtuvat itsemurhat ovat erityisen huolestuttava ilmiö, sillä niissä hyvin usein osalliseksi joutuvat täysin sivulliset ihmiset. Lähihistorian traagisimpiin kuuluu tapaus, jossa itsemurhaa yrittänyt henkilö ajoi päin kahta mopoautolla liikkeellä ollutta nuorta”, Kilpi muistuttaa.