Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen mukaan jo kevätkaudella voimassa olleita rajoitteita eduskunnassa tulee jatkaa.  Koronariski ei ole hävinnyt Suomesta, vaan uusia tautitapauksia tulee ilmi päivittäin. Erityisjärjestelyiden tavoitteena on turvata eduskunnan toimintakyky kaikissa olosuhteissa.

Eduskunnan koronajohtoryhmä käsitteli eduskunnan syysistuntokauden toimintaa tiistaina 18. elokuuta. Ryhmä ei tee päätöksiä täysistuntotyöskentelyn osalta, vaan päätökset valtiopäivätoiminnan osalta tekee puhemiesneuvosto, joka kokoontuu seuraavan kerran 1. syyskuuta.

Puhemies nosti esiin eduskuntaryhmien välisen sopimuksen, jonka mukaan täysistuntoon on osallistunut vain 50 kansanedustajaa samaan aikaan. Eduskuntaryhmien kanssa on käynnissä nyt selvitys, olisiko syysistuntokauden alusta mahdollista laajentaa edustajien osallistumista salityöskentelyyn. Linjauksen on määrä valmistua ensi viikolla. Näin kansanedustajat tietäisivät etukäteen, miten salityöskentely on järjestetty 1.9.  alkaen.

Täysistuntotyöskentelyssä on keväällä keskitytty koronasta johtuvaan lainsäädäntötyöhön. Tästä on syntynyt ns. lainsäädäntövelkaa, jota eduskunnan tulisi kyetä nyt purkamaan ennen budjettiesityksen käsittelyä.

”Puhemiehenä pidän tärkeänä, että syysistuntokauden alussa ryhdymme käsittelemään myös muita, kuin koronaan liittyviä asioita. Päätöksen tästä tekee puhemiesneuvosto”, puhemies Vehviläinen sanoo.

Puhemies toi tiedotustilaisuudessa tiistaina 18. elokuuta esiin myös työjärjestyksen väliaikaisen muutoksen koskien etä-äänestyksen sallimista täysistunnoissa. Asia on käsiteltävänä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa syyskuussa.