Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) Kuvaaja: Jukka-Pekka Flander

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta on huolissaan Valko-Venäjän poliittisesta tilanteesta ja siitä, mihin suuntaan maan demokratia kehittyy.

”On päivänselvää, että presidentinvaalit eivät täyttäneet kansainvälisiä kriteereitä eikä vaalitulos edusta valkovenäläisten tahtoa. Kansalaisten poliittisia oikeuksia ja vapauksia on rikottu räikeästi. Ulkomaailma ei voi hyväksyä myöskään rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistunutta väkivaltaa eikä laittomia pidätyksiä”, sanoo Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.).

Poliittisten vankien vapauttamisen lisäksi Valko-Venäjän tulisi sallia puolueeton tutkinta turvallisuusviranomaisten voimankäytöstä. Kiljunen toivoo myös, että Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous voisi tarjota foorumin, jolla Valko-Venäjän poliittiset toimijat pystyisivät rauhanomaisesti keskustelemaan mahdollisten uusien vaalien järjestämisestä.

”Myöskään ulkoisten toimijoiden ei pitäisi puuttua maan sisäisiin demokraattisiin prosesseihin, vaan antaa valkovenäläisten ratkaista asian itse”, Kiljunen tähdentää.

Kiljunen esittää Suomen Euroopan neuvoston valtuuskunnan tukemana, että yleiskokous kävisi seuraavalla istuntoviikollaan ajankohtaiskeskustelun Valko-Venäjän tilanteesta.