Kansanedustaja ja Lastenliiton puheenjohtaja Mia Laiho (kok.)

Kansanedustaja ja Lastenliiton puheenjohtaja Mia Laiho (kok.) on pettynyt hallituksen testaa-jäljiltä-eristä strategian toimimattomuuteen. Laihon mukaan tämän strategian pitäisi olla koko epidemian hoidon perusta, mutta sen pohja eli testaus on pahasti lamaantunut.

Laiho ihmettelee, minkä takia digitalisaation aikana ei onnistu esimerkiksi ajanvaraus lapsen testaamiseksi omaolo.fi-palvelun kautta. Neuvontapuhelimet ovat ruuhkautuneet, vanhemmat odottavat tuntitolkulla puhelimessa testausaikaa, jonka saa pahimmillaan useamman päivän päähän ja testituloksia joutuu odottamaan jopa viikon ja oireet ovat sinä aikana saattaneet jo hävitä.

”Testausten ruuhkautumisessa suurimmat kärsijät ovat erityisesti lapsiperheet, joiden arjen testirumba ja tulosten useiden päivien odottaminen sotkee pahasti. Nyt kun hallitus epäonnistuu testauksen toimeenpanossa, niin on ilmaantunut painetta testauskriteereiden höllentämiseen. Tämä taas ei olisi järkevää, jos halutaan estää taudin leviämistä. Vaikka lapsilla taudinkuva on usein lievä, niin tutkimusten mukaan he tartuttavat kuitenkin tautia siinä kuin aikuisetkin”, huomauttaa Laiho.

”Tilanne on täysin järjetön ja kestämätön. Vanhemmat joutuvat olemaan pois töistä ja koulu kärsii. Tällä hetkellä virus vaikuttaisi leviävän yökerhokansassa ja ulkomailta tulevien keskuudessa, mutta nyt koulujen alettua korona on siirtymässä lapsiin ja vanhempiin. Jos testausta ei saada nyt nopeasti kuntoon, tilanne räjähtää käsiin niin perheiden, työnantajien kuin väestön koronatilanteen osalta.”, toteaa Laiho.

”Testauskäytäntöjä on saatava sujuvoitettua ja otettava käyttöön kaikki testauskapasiteetti niin julkisella kuin yksityisellä puolella. Asiakkaan näkökulmasta kaiken muun pitäisi onnistua netin kautta lukuun ottamatta näytteenottoa. Tällöin puhelinlinjatkin saataisiin vapautettua sitä tarvitseville. Hallituksen on kannettava vastuu testaa-jäljiltä-eristä strategian toimivuudesta ennen kuin tauti on päässyt hallitsemattomasti leviämään. Yleisvaarallisen tartuntataudin ollessa kyseessä se olisi vastuutonta ja vaarallista”, päättää Laiho.